2009. szeptember 2., szerda

ÉRDEKES ÉS ÉLETTANILAG FONTOS NÖVÉNYEK

PAPAYA (Carica papaya):
A közép-amerikát megszálló spanyolok az „angyalok gyümölcsének” nevezték mennyei íze miatt.
Nem csak az íze miatt figyelemreméltó ez a gyümölcs, hanem magas enzim (papain és bromelain) tartalma miatt is, amelyeknek szerteágazó egészségügyi hatásai régóta ismertek. C-vitaminban és karotinoidban szokatlanul gazdag, valamint arginin és carpain tartalma is kiemelkedő.
Az arginin a férfi nemzőképesség megtartásában is szerepet játszik. Számos növényi rostféleség mellett fibrint is tartalmaz, amely ritkaságszámba megy� a növényvilágban.
Hatással lehet az emésztésre, szívműködésre, a vér koleszterin szintjére, valamint a bél egészséges baktériumflórájának helyreállítására és megőrzésére.
A rostok a vastagbélben képesek megkötni toxikus anyagokat, így fogyasztása csökkentheti bizonyos bélbetegségek előfordulási gyakoriságát..
A papain és bromelain enzimeknek a daganatok megelőzésében és kiegészítő kezelésében betöltött szerepe is intenzív kutatás tárgya.
Kimutatták, hogy a likopinban gazdag élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a prosztatarák rizikóját. A papaya az egyik leggazdagabb likopinforrás.



GRÁNÁTALMA (Punica granatum):
A gránátalma gazdag B5 és C vitaminban, béta karotinban, az antioxidáns polifenolok és antociánok egész tárházát tartalmazza, amelyek a szerteágazó élettani hatások alapját képezik. Az eddigi vizsgálatok feltárták, hogy szerepet játszhat a keringési- és szívbetegségek kialakulásához vezető kóros élettani folyamatok gátlásában, így csökkentheti ezen betegségek rizikóját.
Hatékony antioxidánsai minden, a szervezet oxidációjával járó folyamatot befolyásolhatnak, amelyek a legtöbb betegség kialakulásában kulcsszerepet töltenek be.



BÚZAFŰLEVÉL:(Triticum aestivum):
A búzafű élettani hatásairól önmagában könyvek születtek és emberek ezrei préselik a levét minden nap, szerte a világon. A nyugati világ a búzafűre az 1930-as években figyelt fel, amikor Charles F. Schnabel, egy mezőgazdasági biokémikus, haldokló tyúkokat kezelt friss búzafűvel, amelyek nemcsak hogy feléledtek, hanem több tojást adtak, mint egészséges társaik, amelyek nem kaptak búzafüvet.
Kísérleteit egy év elteltével megismételte, ugyanazzal az eredménnyel. A búzafűvel táplált tyúkok tojáshozama megduplázódott.
Fellelkesülve az eredményeken, Schnabel szárított, porított búzafüvet osztott szét családtagjai, barátai körében, hogy tegyék mindennapi étrendjük részévé.
Két nagy vállalat, a Quaker Oats és az American Dairies Inc. dollármilliókat fektetett a búzafű termesztésébe és feldolgozásába: a 40’es évekre Schnabel búzafű porát az Egyesült Államok és Kanada minden nagyobb gyógyszertára árusította.
B12 vitamin tartalma kimagasló, de nem maga a növény, hanem a növényen élő mikroorganizmusok állítják elő.
Ez egy újabb szemléletes példája a mikroorganizmusok jótékony hatásainak, a természetes növényi hatóanyagok és baktériumok szinergiájának.



OLAJFALEVÉL(Olea europaea):
Az olajfalevél orvosi használatának nyomai évezredekre nyúlnak vissza: az ókori Egyiptomban és a Mediterráneumban változatos betegségek kezelésére használták az olajfa levelét és megkülönböztetett tisztelet övezte: az olajfa ágából és leveleiből font koszorú a legmagasabb elismerés szimbóluma volt.
Kivonatát szintén évezredek óta használják fertőzések megelőzésére és leküzdésére. A növény olyan erős kórokozó- és parazitaellenes hatóanyagokkal rendelkezik, hogy ellenálló a természetes növényi betegségekkel szemben is.
A modern kori kutatások nemcsak egyedülálló vírus-,baktérium- és parazitaellenes hatásait igazolták, hanem antioxidáns komponensei több vizsgálatban képesek voltak hatékonyan befolyásolni a szív koszorúerein átfolyó vér mennyiségét és a vérnyomást is.
Erősíti a természetes immunitást is és fokozza a szervezet stressztűrő képességét.


ZÖLD TEA (Camellia sinensis):
Fogyasztásának hagyományai Keleten a kultúra bölcsőjéig nyomon követhetők, csakúgy mint orvosi felhasználásának nyomai., amelyek a sebgyógyításon keresztül a vércukorszint szabályozását és az emésztés segítését is magukba foglalják.
A Kissa Yoyoki (A Tea Könyve), amely 1191-ben íródott, részletesen ecseteli a tea fogyasztásának jótékony hatásait az 5 legfontosabb szervre, különös tekintettel a szívre. Az utóbbi évtizedekben a nyugati orvostudomány számos tudományos és klinikai vizsgálatot indított a zöld tea fogyasztásának régóta hangoztatott jótékony élettani hatásainak tisztázása céljából.
Közismert tény, hogy a zöldtea fogyasztók körében ritkább a szív-és érrendszeri valamint bizonyos daganatos betegségek előfordulása.
Egy másik vizsgálatban nem csak a zsírok égetését volt képes fokozni, hanem a sejtek inzulin érzékenységét és a glükóz toleranciát is javította.
Az is bizonyítást nyert, hogy a zöld tea hatóanyagai képesek lehetnek megvédeni az idegsejteket a pusztulástól Alzheimer-kór és Parkinson-kór esetén. A vizsgálat eredményeit 2007.-ben Washingtonban ismertette a vezető kutató, Dr. Sylvia Mandell.
A felsorolt hatásokért a polifenolokat tették felelőssé, amelyek közül talán a legtöbbet tanulmányozott katechin, az epigallokatechin gallate (EGCG) található meg legnagyobb mennyiségben a zöld teában és a belőle készült kivonatokban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése