2009. szeptember 26., szombat

A Világ RÁK nélkül



Interjú dr. Ládi Szabolcs kutatóorvossal



Nem törvényszerű, hogy az emberek 80-85 százaléka hazánkban szív- és érrendszeri betegségben, agyvérzésben, cukorbetegség szövődményei miatt vagy rákban haljon meg - állítja a zánkai dr. Ládi Szabolcs homeopata orvos.
Az alternatív rákterapeuta a közelmúltban prof. dr. Paul Claytonnal, a brit királyi orvosi kamara táplálkozástudományi tagozatának elnökével megalapította az ország első alkalmazott táplálkozástudományi intézetét. Az alkalmazott táplálkozástudomány (Pharmaco-nutrition) egyik alapgondolata, hogy bizonyos táplálékok olyan speciális hatóanyagokat tartalmaznak, melyek a szervezetben kedvező élettani változásokat hoznak létre. Alkalmazásukkal megelőzhetőek vagy visszafordíthatóak olyan degeneratív betegségek, melyek az emberek többségét sújtják.
A tudományág világhírű szakértője prof. dr. Paul Clayton, az Oxfordi Egyetem oktatója, a brit királyi orvosi kamara táplálkozástudományi tagozatának elnöke, a brit olimpiai csapat hivatalos táplálkozástudományi szakértője.
Dr. Ládi Szabolcs 2007 év eleje óta dolgozik együtt a professzorral. A közelmúltban Budapesten megalapították a Szent-Györgyi Albert Nemzetközi Alkalmazott Táplálkozástudományi Intézetet, melynek céljaihoz csatlakozott számos elismert tudós, akik a világ különböző pontjain dolgoznak és végeznek kutatásokat a témakörben.
Milyen céllal jött létre az intézet?
Célunk, hogy mindazt a tudást, mely az alkalmazott táplálkozástudomány területén felhalmozódott, összegyűjtsük és rendszerezzük. Ily módon hozzáférhetővé és széles körben ismertté válhatnak a gyakorló orvosok és az egészségügyi szakemberek felnövekvő generációja előtt is. Célunk továbbá, hogy tanácsokat, irányvonalakat adjunk ahhoz, hogy bizonyos betegségeket a gyakorlatban hogyan lehet a táplálkozástudomány segítségével megelőzni, meggyógyítani.
Szükségük van az embereknek útmutatásra, hogyan táplálkozzanak?
Az emberek 80-85 százaléka Magyarországon úgynevezett krónikus degeneratív betegségekben hal meg, többek között szív- és érrendszeri betegségben, daganatos megbetegedésben vagy a cukorbetegség szövődményeiben. Ezek egyértelmű összefüggést mutatnak a táplálkozással és az életmóddal. Azonban nem törvényszerű, hogy így legyen.
Mit tehetünk az egészség megőrzése érdekében?
Napnál világosabb eredmények mutatják, hogy ezek a betegségek nemhogy megelőzhetőek, de bizonyos stádiumban még vissza is fordíthatóak az alkalmazott táplálkozástudomány módszereivel. Ez olyan tudományág, amellyel meg lehetne menteni a betegek jelentős részét.
Mire alapozható ez?
Klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy bizonyos folyamatok, amelyek még nem értek el a végső stádiumukig, visszafordíthatóak. Például egy koszorúér-szűkület megfelelő étrenddel és bizonyos tápanyagok kiegészítő bevitelével visszafordítható. Sok esetben, ha a beteg betartja a javasolt életmódot, nincs szükség évekig tartó gyógyszerszedésre, drága szívműtétre vagy értágításra. Természetesen vannak akut esetek, amikor a fenti beavatkozások nem kerülhetők el. Mondanom sem kell, hogy ez nem áll a gyógyszergyárak érdekében, azonban hangsúlyozom, az intézetet nem a hagyományos orvoslás ellen, hanem annak kiegészítése céljából hoztuk létre.
Hogyan indult a közös munka az oxfordi professzorral?
Összeállítunk egy oktatási, képzési anyagot orvosok, egészségügyi szakdolgozók számára. A tananyag és a hozzá kapcsolódó előadások közül több interneten is elérhető lesz. Az intézet megalakulását a Széchenyi Tudományos Társaság éves közgyűlésén jelentettük be.
A közgyűlésen egy díjat is átvehetett tevékenysége elismeréseként.
Igen, átvehettem az Oláh György ifjú tudós díjat, amelyet 2007 évben az alkalmazott táplálkozástudomány népszerűsítése, és hazai meghonosítása területén kifejtett tevékenységemért ítéltek oda. A társaság támogatja a Szent-Györgyi intézetet, amely számunkra azért is megtisztelő, mert tiszteletbeli elnöke Oláh György, az Egyesült Államokban élő Nobel-díjas magyar tudós.
A gyakorlati munka, az elméleti anyag alkalmazása, terjesztése mikor kezdődhet?
Van egy mecénásunk, aki Budapesten tizenkét szintes magánkórházat építtet. A komplexumban egy szintet az intézet rendelkezésére bocsát, ahol szakrendelőben fogadjuk majd a krónikus járó betegeket.
Ehhez a megelőző-gyógyító munkához kapcsolódik a Világ rák nélkül című könyv norvégiai bemutatója is.
Így van. November első napjaiban meghívást kaptam Norvégiába, ahol a norvégul megjelent Világ rák nélkül című könyvet mutattuk be a szerzővel Edward Griffinnel. Oslo legnagyobb könyvesboltjában tartottunk sajtótájékoztatót, ahol engem, mint a könyvben leírt módszereket, készítményeket alkalmazó orvost kérdeztek az érdeklődők tapasztalataimról.
Norvégiában pedig szintén elismerésben részesült.
Igen. Edward Griffin úr a Freedom Force nevű szervezet nevében adta át a társaság ezüst emlékérmét. A Freedom Force az emberi szabadságjogokért, a döntés, a gondolkodás és a cselekvés szabadságáért küzd, a terápiák választásának szabadságát kulcsfontosságúnak tartja.
Ezentúl pedig vendég-előadóként is visszatérhet. Beszélgetésünk során említette, hogy több európai nagyváros is szerepel a naptárában.
Novemberben meghívást kaptam a Trygg Helse norvég szabadegyetemtől, ahol az általuk szervezett konferencián vendégelőadóként vettem részt. Több, a témában rendezett európai konferenciára kaptam meghívást, márciusban Rigában, áprilisban Rómában, májusban Evianban tartok előadást.
Itthon az intézet megalapítása mellett milyen munkában vesz részt?
Orvosként igyekszem felhívni a figyelmet a legfontosabb népegészségügyi problémákra, többek között az elhízásra is. Emellett olyan szintén természetes alapú, ártalmatlan, de hatásos anyagok klinikai vizsgálatán dolgozunk, melyek bizonyos krónikus betegségek megelőzésében és visszafordításában segíthetnek.
A kutatások és az intézet létrehozása egy hosszú folyamat kezdetét jelenti, de az érdeklődést és a támogatottságunkat látva már most eredményesnek és sikeresnek mondhatók. Bizonyos táplálékokkal számos betegség megelőzhető és gyógyítható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése