2009. szeptember 2., szerda

AZ ÉLET HÍDJA..

Avagy hogy lesz az élettelenből élő a mikro-organizmusok segítségével?
Ezek a mikrobák a környezetükben található alapvetően biológiailag inaktív anyagokat képesek olyan formába hozni, amelyet az élő organizmusok már felhasználhatnak és a saját rendszerükbe beépíthetnek, amelyek biológiai aktivitással bírnak.

Manapság a reklámok pont az ellenkezőjét sulykolják belénk, hogy a baktériumok, gombák, paraziták egyéb mikroorganizmusok megbetegítenek bennünket és minden áron küzdenünk kell az otthonunkban, a háztartásunkban ellenük és mindenhol irtsunk ki minden létező baktériumot, mert csak akkor lehetünk egészségesek.
Ezzel szemben a tények pont az ellenkezőjét mutatják.
Azon társadalmak, családok körében, ahol a környezetből kivétel nélkül, a szuperhigénikus gondolkodás miatt kiirtanak mikrobákat, ott azok a gyerekek akik ilyen környezetben nőnek fel, sokkal nagyobb arányban lesznek allergiások, diszfunkciós lesz az immunrendszerük.
Ugyanis nem találkozik a szervezetük azokkal az alapvetően ártalmatlan organizmusokkal, növényekkel, amelyeket aztán felismernének, és megtanulnának velük együtt élni és nem váltanának ki betegségeket.
Ezzel szemben, ha az immunrendszer fejlődése során - ami a 7. élet évig fejlődik! - születésétől nem találkozik bizonyos anyagokkal, megfelelő stimulusokkal, akkor diszfunkciós lesz és olyan betolakodókat - mint pl. a virágpollen vagy bármilyen más allergén - idegenként ismer fel, mivel a fejlődése során ezekkel az anyagokkal nem találkozott.
Térjünk vissza a fermentációhoz, e rövid kitérő után.
A mikroorganizmusok azok az élőlények a körünkben, amely az élettelenből élőt csinálnak. Ugyanígy bennünk is, ha a belünkben nem élnek, 3-4 kg bélbaktérium, akkor a tápanyagok, amelyeket megeszünk, csak a töredéke tudna hasznosulni.
Az hogy a szintetikus táplálék kiegészítők, amelyek alapjában véve halott anyagot tartalmaznak, mégis rendelkeznek hatékonysággal - mert tudjuk, hogyha egy szintetikus multi vitamint szedünk annak is érezzük a hatását -, az azért van, mert a beleinkben lakó mikroorganizmusok, baktériumok a bélben végrehatják ezt az alkémiai folyamatot. A halott anyagot, amit beveszünk, átalakítják élő formává és azt már a szervezet képes felvenni, de nem a 100%-át tudják átalakítani.
Létezik egy olyan technológia amely most került kidolgozásra, amely ezt a folyamatot - az élettelen átvezetése az élőbe -, a belünkön kívül, egy fermentációs folyamat során képes megcsinálni.
Ez nem újdonság, hiszen a savanyúkáposzta vagy a kovászosuborka készítése, vagy bármely más, pl.: Japánban a szójának a fermentációja, minden kultúrkörnek ismert. Ilyen még pl. a joghurt, a kefir gombája, bármilyen olyan mikroorganizmus - legyen az gomba vagy baktérium -, amely egy alapanyagot átalakítva az egészségre sokkal jótékonyabb hatást gyakoroló molekulát képes belőle előállítani. És mint a kutatások bemutatták és bemutatják itt olyan anyagok is keletkeznek, amelyek az eredeti "levesben" nincsenek benne, hanem a fermentáció során keletkeznek. Hogy a fermentáció mennyire megváltoztatja egy anyag biológiai tulajdonságait, az az mutatja, hogy például akik szója vagy tej allergiásak, azok egy fermentált szója vagy tej készítményt nyugodtan elfogyaszthatnak, mert abban az eredeti fehérjemolekula, amelyre az allergia kialakult, már nincsen meg egyetlen példányban sem. A fermentáció során átalakul.
Tehát át tudjuk alakítani a tápanyagokat is fermentációval biológiailag sokkal aktívabb formában. És így biológiailag transzformált, átalakított tápanyagok jönnek létre, amelyek sokkalta hatékonyabbak, mint a halott anyagok, amelyeket képesek vagyunk beszedni.
Az a cég amely a fermentációs eljárással (pontosabban kettős fermentációs eljárással) állítja elő a táplálék-kiegészítő készítményeit, már korábban kapcsolatba kerültem, és már együtt dolgozunk egy ideje. Ez a cég az, amely az Organic Mission termékek egy részének az előállításánál segítnekünk. Van egy farmjuk Costa Rica-n, amely nemcsak bio hanem biodinamikus farm. A biodinamikus olyan távol áll a biotól, mint a bio a nagyüzemi mezőgazdaságtól.
Tehát ott nemcsak az a kritérium, egy biodinamikus farmon, hogy ne használjanak szintetikus anyagokat, peszticideket és egyéb egészségre ártalmas anyagokat, hanem ott az is megvan határozva és pontosan, precízen betartásra kerül, hogy a növények milyen növénytársulásokkal együtt termeszthetőek, mikor van a vetés és az aratás optimális ideje, a termésnek melyik holdfázisban a legmagasabb a hatóanyag tartalma.
Ezt az őseink tudták, ösztönösen tudták, a kincses kalendáriumok végén ezt tartalmazták, illetve az aratási és vetési ünnepek.
Tudták azt a parasztok és a természettel még szoros kontaktusban élő őseink, hogy mikor kell egy bizonyos növényt elvetni, aratni, hogy a hold melyik fázisában kell a gyümölcsöt leszedni ahhoz, hogy biológiailag a leghatékonyabb legyen. A biodinamikus mezőgazdaság ezekhez a gyökerekhez való visszatérés és itt, hogy nemcsak holmi nosztalgiáról van szó, azt a minőségi eredmények mutatják, hogy ténylegesen mennyivel aktívabbak azok a hatóanyagok, amelyeket így termelt növényekből vonnak ki.
Ezen a farmon évente tartanak olyan tudományos tanácskozásokat, - ez most májusban volt és én is részt vettem ezen -, ahol a világ minden részéről jönnek össze tudósok, akik ezt a szemléletet képviselik.
Olyan, szakmájukban elismert kutatókra kell itt gondolni, mint pl.: M. D. Anderson Cancer Center-ből, Texas államból, amely a világ legnagyobb onkológiai centruma és napi 20 ezer beteget kezelnek ott egy nap alatt, daganatos beteget. M. D. Anderson-nak van egy részlege, ahol 120 orvos dolgozik, amely kifejezetten a természetes anyagoknak a használatával foglalkozik.
Kiegészítésként a hagyományos onkológiai kezelések mellett használnak ilyeneket is, illetve vannak olyan betegek, akik saját elhatározásukból elutasítják a sugár vagy kemoterápiát, ezeknek kínál egy alternatívát ez a részleg. Annak a vezetője is ott volt többek között. Aztán a kolumbiai egyetem urológiai tanszékvezető professzora, továbbá több neves egyetem és kutatóintézet képviseltette magát és ebben a szemléletben, ilyen témákban folytak az előadások. S ezeknek a kutatásoknak az eredményeit tartalmazzák azok a termékek, amelyek aztán megjelentek a cég fejlesztései során táplálék-kiegészítő termékekként piacon
És hogy mennyire hatékonyak?
Mivel eddig Európának közép és keleti részébe még nem jutottak el, az Egyesült Államokban kezdődött ezeknek az ilyen módon előállított termékeknek a forgalmazása, ott néhány éven belül olyan áttörést hozott, hogy gyakorlatilag piacvezetővé vált az összes termék, ami eddig a piacra került.

Ennek a szemléletnek az egyik pillére, hogy pl. egy narancs, több mint a benne található C-vitamin és a paradicsom több, mint a likopin, több minden található benne. És ezt nemcsak egy jól hangzó szlogen és marketing-fogás, hanem mindjárt meglátjuk, hogy hogyan lehet ezt gyakorlatilag ujjlenyomat pontossággal kimutatni és bizonyítani egy termékben, majd pedig ezeket a termékeket klinikai teszteknek alávetni.
Kiemelnék két dolgot, hogy érzékeltessem, hogy mennyire különböző egy természetből származó C-vitamin egy C-vitamin portól, egy aszkorbinsav portól, amelyet a gyógyszertárban vásárolhatunk meg.
(Itt Ládi Szabolcs egy általa vetített dia adatait kommentálja - szerk.): Napi 2 gramm, tehát 2000 mg aszkorbinsav adásával, amelyet két hétig adagoltak, szignifikánsan gyengült a szervezet immunrendszere és baktériumölő képessége. 4 héttel a vitamin megvonása után állt csak vissza a normál szintre a baktériumölő képesség, a klinikai táplálkozástudomány legnevesebb szaklapjában publikálták az eredményeket (igyekszünk az előadás során említésre kerülő publikációkat begyűjteni és folyamatosan ki fogjuk egészíteni ezt az anyagot a pontos, előkereshető cikkekkel - szerk.) és ezt más kutatóintézetek eredményei is alátámasztották.
(Következő dia - szerk.)
Itt két populációnak a szájüregi rák rizikóját hasonlították össze - az Amerikai fogorvosok szövetségének a lapjában jelent meg 2007-ben a hivatkozott cikk.
Az egyik csoport C-vitamint szedett aszkorbinsav formában, a másik csoport pedig természetes C-vitamint szedett, nem aszkorbinsav formában, de ugyanannyi mennyiséget. És azok akik természetes formában vitték be a C-vitamint, 50%-al kisebb valószínűséggel betegedtek meg szájüregi rákban, mint azok, akik ugyancsak szedtek C-vitamint, de szintetikus formában.
Most nagyon sok cég állítja a maga C-vitaminjáról, hogy az természetes, viszont azt látjuk, hogy a legtöbb cég olyan C-vitamint árul, amelyben mondjuk van 95% aszkorbinsav por és hozzáadnak 5% citrus-bioflavonoid kivonatot vagy 5% természetből származó C-vitamint, de nagyon ritka az az étrend-kiegészítő, amely 100%-ban a természetből származó C-vitamint tartalmazna. És azt látjuk, még a 100%-ban a természetből származó C-vitamin hatékonyságát is lehet fokozni.
Ugyanígy a B-vitaminnal, E-vitaminnal, a Szelénnel kapcsolatban is történtek olyan klinikai vizsgálatok, amelyek bebizonyították, hogy a szintetikus E-vitamin, amelyet széles körben megkaphatunk, az mennyivel mkisebb biológiai hatékonysággal rendelkezik, mint a természetes párja, akár a Parkinson kór progressziójának lassításában, akár az allergiás különböző reakciók visszaszorításában.
A fermentáció, az erjesztés során keletkező biológiai aktív anyagokkal végzett klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a fermentáció során olyan anyagok is keletkeznek a fermentlében, amelyek előtte nem voltak ott és nagyon komoly biológiai aktivitással rendelkeznek. A ferment alapanyagokba, zöldségeket és gyümölcsöket tesznek még bele.
Az Organic Mission számos termékében találunk fermentált szóját és az eddigi pánikszerű híresztelésekkel ellentétben a szója, és a fermentált szója olyan sok jótékony biológiai hatással rendelkezik, hogy élelmiszernél nem is tudnék a szójánál szélesebb spektrumban ható anyagot megnevezni.
Itt azokat a klinikai vizsgálatokat gyűjtöttem össze, amelyek pl.: az emlőrák vonatkozásában születtek, az emésztőrendszer egészségének szempontjából jótékony hatásokat gyűjtöttem össze, a csont és a csontképzésre gyakorolt jótékony hatása, a cukor betegség kialakulása és a progresszió szempontjából is végeztek két klinikai vizsgálatot fermentációval, amely egyértelműen pozitív eredményt hozott.
Az immunrendszert stimuláló hatása közismert, a híresztelésekkel ellentétben nem okoz hirtelen szívhalált, sőt inkább a hirtelen szívhalál megelőző hatása van, a fermentált szójának. Az EDA koleszterin szintet csökkenti és a koleszterin oxidációját is és az allergiák kialakulására és súlyosságára is számos jótékony hatása van a fermentált szójának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése