2009. szeptember 26., szombat

Amire mindenkinek szüksége van, aki valaha is szedett gyógyszert...

SYNBIOTIC COLONIES

PROBIOTIKUS BAKTÉRIUMOKAT (ÉLŐFLÓRÁT) TARTALMAZÓ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KÉSZÍTMÉNY

A termékben található baktériumok hozzájárulnak az emésztõrendszer egészséges mûködéséhez. A termék hatóanyagai kedvezõ hatást gyakorolnak a bélflórára és elõsegítik a bélflóra egyensúlyának megõrzését!
A Synbiotic Colonies kilencféle élõ, probiotikus baktériumtörzset tartalmaz, amely bio szójával fermentálva, majd bio jeruzsálemi articsóka, és bio alma (prebiotikumok) hozzáadásával készült. Asynbiotikumok különlegessége, hogy együtt tartalmazzák a baktériumokat (probiotikumok) és a baktériumokat táplálónövényi rostokat (prebiotikumok).
A modern életvitel több szempontból károsíthatja az emésztõrendszerünket, ezért a jótékony baktériumok helyét jótékony hatással nem rendelkezõ és patogén baktériumok foglalhatják el.A felnõtt korra ezen baktériumok aránya a 80-90%-ot is elérheti. A vastagbél baktériumflórája befolyásolja az egészségünketés jó közérzetünket.A bélbaktériumoknak szerepe van a gazdaszervezet betegségeinek kialakulásában és a gyógyulási folyamataiban is. Vitaminokat termelnek, segítik a tápanyagok lebontását és nagymértékben hozzájárulnak az immunrendszer egészséges mûködéséhez. A probiotikumok több ezer anti-mikrobiális hatóanyagot termelnek, amelyeket bakteriocineknek nevezünk. Ezek a hatóanyagok képesek elpusztítani a patogén baktériumokat. Csak a tápanyag-közeggel együtt adott probiotikumok fermentációs közege tartalmazza ezeket a bakteriocineket, amelyek a fermentáció során képzõdnek. A bakteriocinek és a fermentációs közeg hiányoznak a hagyományos, centrifugálással elõállított probiotikus készítményekbõl. A centrifugálás emellett szétszakítja a baktérium-kolóniákat és károsíthatja a baktériumok sejtfalát is.A fermentációs közeggel együtt adott probiotikumoknak sokkal mélyrehatóbb hatása van az egészségre. A fermentációs közeg megvédi a probiotikumokat és segíti a vándorlásukat a tápcsatornán keresztül, míg elérik a vastagbelet és kifejtikjótékony hatásukat.

A Világ RÁK nélkülInterjú dr. Ládi Szabolcs kutatóorvossalNem törvényszerű, hogy az emberek 80-85 százaléka hazánkban szív- és érrendszeri betegségben, agyvérzésben, cukorbetegség szövődményei miatt vagy rákban haljon meg - állítja a zánkai dr. Ládi Szabolcs homeopata orvos.
Az alternatív rákterapeuta a közelmúltban prof. dr. Paul Claytonnal, a brit királyi orvosi kamara táplálkozástudományi tagozatának elnökével megalapította az ország első alkalmazott táplálkozástudományi intézetét. Az alkalmazott táplálkozástudomány (Pharmaco-nutrition) egyik alapgondolata, hogy bizonyos táplálékok olyan speciális hatóanyagokat tartalmaznak, melyek a szervezetben kedvező élettani változásokat hoznak létre. Alkalmazásukkal megelőzhetőek vagy visszafordíthatóak olyan degeneratív betegségek, melyek az emberek többségét sújtják.
A tudományág világhírű szakértője prof. dr. Paul Clayton, az Oxfordi Egyetem oktatója, a brit királyi orvosi kamara táplálkozástudományi tagozatának elnöke, a brit olimpiai csapat hivatalos táplálkozástudományi szakértője.
Dr. Ládi Szabolcs 2007 év eleje óta dolgozik együtt a professzorral. A közelmúltban Budapesten megalapították a Szent-Györgyi Albert Nemzetközi Alkalmazott Táplálkozástudományi Intézetet, melynek céljaihoz csatlakozott számos elismert tudós, akik a világ különböző pontjain dolgoznak és végeznek kutatásokat a témakörben.
Milyen céllal jött létre az intézet?
Célunk, hogy mindazt a tudást, mely az alkalmazott táplálkozástudomány területén felhalmozódott, összegyűjtsük és rendszerezzük. Ily módon hozzáférhetővé és széles körben ismertté válhatnak a gyakorló orvosok és az egészségügyi szakemberek felnövekvő generációja előtt is. Célunk továbbá, hogy tanácsokat, irányvonalakat adjunk ahhoz, hogy bizonyos betegségeket a gyakorlatban hogyan lehet a táplálkozástudomány segítségével megelőzni, meggyógyítani.
Szükségük van az embereknek útmutatásra, hogyan táplálkozzanak?
Az emberek 80-85 százaléka Magyarországon úgynevezett krónikus degeneratív betegségekben hal meg, többek között szív- és érrendszeri betegségben, daganatos megbetegedésben vagy a cukorbetegség szövődményeiben. Ezek egyértelmű összefüggést mutatnak a táplálkozással és az életmóddal. Azonban nem törvényszerű, hogy így legyen.
Mit tehetünk az egészség megőrzése érdekében?
Napnál világosabb eredmények mutatják, hogy ezek a betegségek nemhogy megelőzhetőek, de bizonyos stádiumban még vissza is fordíthatóak az alkalmazott táplálkozástudomány módszereivel. Ez olyan tudományág, amellyel meg lehetne menteni a betegek jelentős részét.
Mire alapozható ez?
Klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy bizonyos folyamatok, amelyek még nem értek el a végső stádiumukig, visszafordíthatóak. Például egy koszorúér-szűkület megfelelő étrenddel és bizonyos tápanyagok kiegészítő bevitelével visszafordítható. Sok esetben, ha a beteg betartja a javasolt életmódot, nincs szükség évekig tartó gyógyszerszedésre, drága szívműtétre vagy értágításra. Természetesen vannak akut esetek, amikor a fenti beavatkozások nem kerülhetők el. Mondanom sem kell, hogy ez nem áll a gyógyszergyárak érdekében, azonban hangsúlyozom, az intézetet nem a hagyományos orvoslás ellen, hanem annak kiegészítése céljából hoztuk létre.
Hogyan indult a közös munka az oxfordi professzorral?
Összeállítunk egy oktatási, képzési anyagot orvosok, egészségügyi szakdolgozók számára. A tananyag és a hozzá kapcsolódó előadások közül több interneten is elérhető lesz. Az intézet megalakulását a Széchenyi Tudományos Társaság éves közgyűlésén jelentettük be.
A közgyűlésen egy díjat is átvehetett tevékenysége elismeréseként.
Igen, átvehettem az Oláh György ifjú tudós díjat, amelyet 2007 évben az alkalmazott táplálkozástudomány népszerűsítése, és hazai meghonosítása területén kifejtett tevékenységemért ítéltek oda. A társaság támogatja a Szent-Györgyi intézetet, amely számunkra azért is megtisztelő, mert tiszteletbeli elnöke Oláh György, az Egyesült Államokban élő Nobel-díjas magyar tudós.
A gyakorlati munka, az elméleti anyag alkalmazása, terjesztése mikor kezdődhet?
Van egy mecénásunk, aki Budapesten tizenkét szintes magánkórházat építtet. A komplexumban egy szintet az intézet rendelkezésére bocsát, ahol szakrendelőben fogadjuk majd a krónikus járó betegeket.
Ehhez a megelőző-gyógyító munkához kapcsolódik a Világ rák nélkül című könyv norvégiai bemutatója is.
Így van. November első napjaiban meghívást kaptam Norvégiába, ahol a norvégul megjelent Világ rák nélkül című könyvet mutattuk be a szerzővel Edward Griffinnel. Oslo legnagyobb könyvesboltjában tartottunk sajtótájékoztatót, ahol engem, mint a könyvben leírt módszereket, készítményeket alkalmazó orvost kérdeztek az érdeklődők tapasztalataimról.
Norvégiában pedig szintén elismerésben részesült.
Igen. Edward Griffin úr a Freedom Force nevű szervezet nevében adta át a társaság ezüst emlékérmét. A Freedom Force az emberi szabadságjogokért, a döntés, a gondolkodás és a cselekvés szabadságáért küzd, a terápiák választásának szabadságát kulcsfontosságúnak tartja.
Ezentúl pedig vendég-előadóként is visszatérhet. Beszélgetésünk során említette, hogy több európai nagyváros is szerepel a naptárában.
Novemberben meghívást kaptam a Trygg Helse norvég szabadegyetemtől, ahol az általuk szervezett konferencián vendégelőadóként vettem részt. Több, a témában rendezett európai konferenciára kaptam meghívást, márciusban Rigában, áprilisban Rómában, májusban Evianban tartok előadást.
Itthon az intézet megalapítása mellett milyen munkában vesz részt?
Orvosként igyekszem felhívni a figyelmet a legfontosabb népegészségügyi problémákra, többek között az elhízásra is. Emellett olyan szintén természetes alapú, ártalmatlan, de hatásos anyagok klinikai vizsgálatán dolgozunk, melyek bizonyos krónikus betegségek megelőzésében és visszafordításában segíthetnek.
A kutatások és az intézet létrehozása egy hosszú folyamat kezdetét jelenti, de az érdeklődést és a támogatottságunkat látva már most eredményesnek és sikeresnek mondhatók. Bizonyos táplálékokkal számos betegség megelőzhető és gyógyítható.

Tonk Emil : Üzleti patika 2 / részlet /


Miért kell a meghívást személyre szabni?

A klasszikus vállalkozásokban reklámok útján lépten-nyomon ajánlgatják az embereknek, hogy vásároljanak meg bizonyos termékeket, vegyenek igénybe szolgáltatásokat, de ezek az üzenetek általában nem testre szabottak.
Nekem hiába hirdet valaki egy szépségszalont vagy szoláriumot, lehet, hogy ez engem nem érdekel.
A network marketing úgy működik, hogy mielőtt meghívsz valakit, nézd meg, mennyire lehet ráilleszteni a meghívást.
Teljesen logikus, hogy egy 70 évesnek nem a vállalkozás 10 éves jövőjét fogod felvázolni, és nem úgy hívod meg, hogy: "Van egy vállalkozásom, amelyhez társakat keresek."
Nála azt kell hangsúlyozni a meghívásban, ami az ő számára érdekes lehet.
Néha jó lenne egy kulcsmondat
A meghívás fontos része az üzletépítésnek, ahol a "horog" módszert alkalmazhatod, hiszen a sikered attól függ, hogy tudsz-e valami olyat mondani, amelyre a meghívott fél azt mondja, hogy őt ez a dolog érdekli.
Itt kapcsolódik össze a célcsoport, a névlista a személyes eladásban, hogy testre kell szabni üzeneteket.
Ha tudod, hogy mivel foglalkozol, melyek a termékeid, a vállalkozásod előnyei, értékei, akkor ezek közül ki tudsz válogatni olyat, ami a célcsoportodban arra a személyre a legjellemzőbb. Minél jobban megtalálod a meghívásban a neki fontos dolgokat, annál könnyebben fog igent mondani.
Ezért számít a személyes kapcsolat, mert a cég nem tudhatja, hogy az ismerőseidnek amelyek az igényei.
Ha nem ismeri a szokásaikat, és esetleg az utcán ajánlana nekik valami olyat, ami abszolút nem érdekes a számukra, akkor onnantól kezdve már arra sem figyelnének oda, ami egyébként lehet, hogy érdekelné őket.
Akiket így közelítenek meg, azok azt fogják mondani, hogy: "Köszönöm szépen, de hagyjon engem békén!
A meghívás lényege, hogy nem az utcán kiabálsz váratlanul a járókelőkre, hogy jöjjenek el, hanem tudatosan, alaposan felkészülsz azzal, hogy végiggondold mi az, amit a megkeresendő személy igényel, mi az, ami neki érdekes és vonzó lehet.
Ezek tipikusan a hasznok, az értékek, az előnyök, azaz amelyeket a klasszikus vásárlásban is megvesznek.
A hálózatépítésben ezekkel lehet kíváncsivá tenni a jelölteket.
A meghívás arról szól, hogy felkeltsd mások érdeklődését egy lehetőség iránt. Ehhez meg kell találni azt az egy-két olyan kulcsmondatot, hasznot, értéket, amelyek érdeklik, és úgy érzi, hogy ezekre így még nem is gondolt.


Hogyan érdemes gondolkoznod szponzoráltként?

Számodra ez az üzlet azzal indult, hogy valaki elkezdett téged szponzorálni. Valaki meghívott ebbe a vállalkozásba, aki most arra törekszik, hogy te minél hamarabb sikeres légy.
Sokan ezt az érdekeltségi rendszert furcsának tartják, mert kevés olyan vállalkozás van, ahol minden együttműködő abban érdekelt, hogy ha lehet, akkor jobb légy, mint ő.
Képzeld el, hogy elmondod az anyósodnak, hogy: "Mama, beléptem egy ilyen vállalkozásba!" Ő aligha fogja azt válaszolni, hogy: "Innentől kezdve mindent megteszek, hogy sikeres légy!"
Nézd meg ugyanezt egy MLM vállalkozásban!
Menj oda a szponzorodhoz, és mondd meg neki, hogy év végére vezető szeretnél lenni, vagy azt az üzleti szintet szeretnéd elérni, amit ő. Hidd el nekem, indiántáncot fog járni örömében! Ő annak is örülne, ha minél hamarabb az ő szintjére szeretnél eljutni.
Senki nem tud sikeres lenni a multi-level hálózatban, ha az üzlettársainak nincsenek sikerei. Annak különösen örül mindenki, ha az üzlettársai elérik ugyanazt a szintet a következő hónapban, mint ők.
Képzeld el, ha van tíz üzlettársad, akiknek a tevékenysége révén olyan üzleti forgalom gyűlik össze, amellyel te vezetői szintű jövedelemre leszel jogosít. Mi történik, ha a következő időszakban minden szponzoráltad megcélozza ugyanezt a szintet? Ha leírnám, lehet, hogy nem hinnéd el!
Mindig úgy gondolkodj szponzoráltként, ahogyan szeretnéd, hogy a te társaid gondolkodnának rólad!
Mit érdemes tenni szponzoráltként?
Amikor téged szponzorálnak, olyan dolgokat is hallasz majd, amelyek nem fognak tetszeni neked. Azért mondja ezeket a szponzorod, mert szeretné, ha a te üzleted minél hamarabb sikeres lenne.
Kevés olyan ember van a világon, aki neked jót akar, de ezek egyike a szponzorod. Ebben semmi álságos dolog nincs, pusztán szeretné, ha a te sikereiden keresztül neki is jobban menne az üzlete.
Ez tiszta dolog, mert ehhez az kell, hogy először te légy sikeres.
Becsüld meg a szponzorodat, mert nélküle te sem lennél ebben az üzletben. Ő az, aki gondolt rád, más nem. Ő az, aki ebben az üzletben felelősséget vállalt érted, amikor ezt az üzletet megmutatta.
Ez a legfontosabb, amire szponzoráltként oda kell figyelned.
Ha kérdésed van, hozzá menj válaszért.
Ha nem tud válaszolni, neki is ugyanígy nyitott a felsővonala. Ha elmész a felsővonaladhoz kérdéssel, lehet, hogy ő sem tud rá válaszolni, mert az MLM üzletben sincsenek géniuszok, akik minden kérdésre ismerik a választ. A jó szponzornak tudnia kell, hogy csak azok a válaszok jók, amelyek az üzleted javulását eredményezik.
Érezned kell, hogy ha téged szponzorálnak, és olyan választ kaptál valamelyik kérdésedre, amelyik szerinted a te üzletedben nem működne, akkor még mindig megvan a lehetőséged, hogy továbbmenj a számodra jó válaszért.
Akkor viszont nagyon figyelj, ha a másik is ugyanazt mondja. Ha a te szponzorodnak a szponzora is ugyanazt mondja, mint amit a szponzorod mondott, akkor lehetséges, hogy benned van valami hiba, mert a közvetlen szponzorodnak a véleményét nem fogadtad el.
Ha köztük véleményeltérés van, akkor általában a nagyobb üzleti tapasztalattal rendelkezőnek a tanácsát célszerű inkább megfogadnod. Mindig mérlegelned kell azonban, mert a közvetlen szponzorodnak van a legnagyobb rálátása a te üzletedre, a felső vonalának viszont nagyobb üzleti tapasztalata van. Értékeld át a te és a szponzorod közötti viszonyt.
Ezeket a tanácsokat mindig így kell fogadni, és nem "csodadoktori pirulaként" kell bevenni.
A jó szponzor soha nem beszél mellé, inkább azt mondja: "Ne haragudj, erre nem tudok válaszolni." Nem talál ki lehetetlennél lehetetlenebb válaszokat. Nem mondja azt, hogy: „Várjál!” Majd két percet gondolkodik, és kinyögi: „Na, most már megvan!” Ő nem fog ilyet tenni. Ha mégis így válaszolna, akkor "Légy óvatos!" Ha a szponzorod állandóan "parádézik", akkor érdemes más tanácsadót keresned a felsővonalban.


2009. szeptember 20., vasárnap

Dohányosok figyelem!!!

C Food Matrix

A C-vitamin antioxidáns hatása révén hozzájárul a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához.
Dohányzás, passzív dohányzás esetén hozzájárulhat a természetesantioxidáns védelem fenntartásához. A szabadgyökökre gyakorolt kedvezõ hatása hozzájárulhat a kognitív képességek korral járó hanyatlásának csökkentéséhez.
Segíti az immunrendszert a baktériumokkal és vírusokkalszembeni védekezésben.
A C-vitamin szükséges az idegrendszer normális mûködéséhez.
Szerepet játszik a kötõszövet megfelelõ mûködésében, szerkezetének kialakításában, ezáltal az íny, a bõr, acsontok és a porc egészségének megõrzésében.
Hozzájárul a haj, a köröm és a bõr egészségének megõrzéséhez.A C-vitamin fontos szerepet játszik a táplálékkal bevitt vas felszívódásában, valamint a vérerek normál struktúrájának fenntartásában.
Elõsegíti a szív és keringésirendszer egészséges mûködését.
C-vitamin komplex (kettõsen fermentált: szójaliszt,élesztõgomba, maltodextrin, ascorbic acid, narancshéj, citromhéj,répapor, lucernapor, bromelain, papa-in, Lactobacilus acidophilus,Lactobacilus bifidus, Lactoba-cilus rhamnosus); spenótlevél kivonat;Immune support response® gyógynövény- és gombakivonat keverék (csúdfûgyökér kivonat, feketebodza gyümölcs kivonat, shiitake kivonat, Cordyceps sinensis kivonat, reishi kivonat, maitake kivonat); kékáfonya gyümölcskivonat; Antioxidant respon-se® gyógynövény kivonatkeverék (fahéjkéreg kivonat, görögszénamag kivonat, oreganolevélkivonat, borsosköménymag kivonat, koriandermag kivonat, rozmaringlevél kivonat, szegfûszegrügy kivonat, szegfûbors gyümölcs kivonat, borsmentalevél kivonat); kurkuma rizoma kivonat; gyömbér rizomakivonat; stabilizátor (gumiarábikum); csomósodásgátló (szilíciumdioxid);kukoricakeményítõ; fényezõanyag (sellak, karnauba viasz)

A szív és érrendszer védelmére

OMEGA OXISHIELD

A szív-és érrendszeri betegségek a vezető halálokot képezik Európában a férfiak (43%) és a nők (56%) körében.
A modern orvosi kezelések és a gyógyszerekre költött milliárdok ellenére a betegség előfordulási gyakoriságát nem sikerült lényegesen csökkenteni.
Ennek magyarázata, hogy a betegség fő okát, a táplálkozási és életmód szokásokat ezek a kezelések nem befolyásolják.
Közismert tény, hogy a tengeri halak rendszeres fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a szívkoszorúér betegség kialakulásának valószínűségét és a már kialakult betegséget is jótékonyan befolyásolja.
A halak olajából készült étrendkiegészítők ellenben nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.
Egyes vizsgálatokban még fokozták is a betegség okozta komplikációkat. Ennek az a magyarázata, hogy a nyers halolaj finomítását törvény írja elő a nehézfém-szennyeződések eltávolítása miatt.
A finomítás során azonban a nyers halolajban előforduló létfontosságú természetes antioxidáns molekulák is eltávolításra kerülnek és az így megtisztított omega zsírsavak a nyers halolaj hatékonyságának töredékével rendelkeznek!
A norvégiai Tromso-i egyetem két professzorának 15 éves kutatómunkával sikerült előállítania egy olyan olajat, amelyben a halolaj elveszített antioxidánsait növényi antioxidánsokkal pótolták, így a hatékonysága a klinikai vizsgálatok szerint megegyezik a nyers halolaj hatékonyságával!
Az Omega Oxishield ezen kutatások alapján összeállított formula, amelyben a csúcsminőségű norvég lazacolaj omega zsírsavait az olajfabogyójának antioxidánsai egészítik ki és teszik sokkalta hatékonyabbá.
Az EPA és a DHA hozzájárul a vér normál triglicerid szintjének megtartásához, az egészséges szívműködéshez és a normális véralvadás fenntartásához. Az omega3 zsírsavak elősegítik a normális vérnyomás megőrzését.
A norvég Tromso-i Egyetem kutatásai szerint az Omega 3 zsírsavak növényi antioxidánsokkal kombinálva nemcsak a termékben, hanem a szervezetben is segítenek megakadályozni a vérben keringő és az érfalban lerakódott LDL koleszterin oxidációját, ezáltal megelőzhetik az erek falában plakkok kialakulását, az erek elzáródásával járó szívinfarktus és agyi érkatasztrófák bekövetkezését.
A termékben levő E vitamin fontos szerepet játszik a többszörösen telítetlen zsírsavak szabad gyökökkel szembeni védelmében, így a sejtek normál működésének megőrzésében. Hozzájárulhat a kognitív képességek korral járó hanyatlásának csökkentéséhez, szerepet játszik a szervezet védekező rendszerének a működésében. A bőr és a nyálkahártyák normális működéséhez szükséges A-vitamint is tartalmaz, amely segít megőrizni a haj, a köröm és a bőr egészségét is.
A termékben található D vitamin fontos szerepet játszik a csontozat és fogazat normál szerkezetének kialakításában és megőrzésében.
A D-vitamin szükséges a kalcium felszívódásához és a csontba való beépüléséhez, részt vesz a normál sejtosztódásban, a megfelelő izomfejlődésben és működésben, szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Az EPA és a DHA hozzájárul a vér normál triglicerid szintjének megtartásához, az egészséges szívműködéshez és a normális véralvadás fenntartásához. Az omega3 zsírsavak elősegítik a normális vérnyomás megőrzését.
A norvég Tromso-i Egyetem kutatásai szerint az Omega 3 zsírsavak növényi antioxidánsokkal kombinálva nemcsak a termékben, hanem a szervezetben is segítenek megakadályozni a vérben keringő és az érfalban lerakódott LDL koleszterin oxidációját, ezáltal megelőzhetik az erek falában plakkok kialakulását, az erek elzáródásával járó szívinfarktus és agyi érkatasztrófák bekövetkezését.
A termékben levő E vitamin fontos szerepet játszik a többszörösen telítetlen zsírsavak szabad gyökökkel szembeni védelmében, így a sejtek normál működésének megőrzésében. Hozzájárulhat a kognitív képességek korral járó hanyatlásának csökkentéséhez, szerepet játszik a szervezet védekező rendszerének a működésében.
A bőr és a nyálkahártyák normális működéséhez szükséges A-vitamint is tartalmaz, amely segít megőrizni a haj, a köröm és a bőr egészségét is.A termékben található D vitamin fontos szerepet játszik a csontozat és fogazat normál szerkezetének kialakításában és megőrzésében.
A D-vitamin szükséges a kalcium felszívódásához és a csontba való beépüléséhez, részt vesz a normál sejtosztódásban, a megfelelő izomfejlődésben és működésben, szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Allergiások figyelem!!!

Az allergiás tünetek rengeteg ember életét keserítik meg nap mint nap.
A pollenallergia talán a legszélesebb körben előforduló tünet együttes, melytől szenvedők száma évről-évre folyamatosan növekszik.
Az allergia tüneteinek kialakulását több immunológiai és környezeti tényező együttesen befolyásolja, az azonban biztos, hogy a nyálkahártyákon a hízósejtekből történő hisztamin felszabadulása az egyik legfontosabb mechanizmus, amely a tünetek kiváltásáért felelős.
A csalán használatának évszázadokra visszanyúló története van a tradicionális gyógyászat körében.
Különleges zsírsavakat és flavonoidokat tartalmaz, amelyek a vegyszermentes szuperkritikus extrakció során kivonásra kerülnek és a DART vision analízis alkalmazásával az egyes komponensek aránya sokszorosára növelhető.
Ezen forradalmian új technológiának köszönhetően láthatóvá tehető a kivonás során a termékbe kerülő több mint 500 féle vegyület, amelyek közül különösen a magasabb oszlopokként megjelenő 33 bioaktív komponens felel a hatásért:A DART vision technológiával elérhető a világon egyedülálló dózisbiztos (Dose Reliable – DR) minőség, amely biztosítja a felhasználónak, hogy a bioaktív komponensek teljes spektruma minden egyes tablettában, ugyanolyan mintázatban konzekvensen megtalálható.

No Limit, a radikális energia formula
Miért radikális? Egyrészt, mert szakít a hagyományos, „műanyag” energiaitalok egy kaptafára menő formuláival (cukor, szintetikus vitaminok és koffein, taurin), másrészt mert radikális hatása lehet egyetlen adagnak is.
A konvencionális energiaitalok stimuláló összetevőiknél fogva gyorsan mozgósítják a szervezet tartalékait, de a hatás megszűnésével a fáradtság, levertség és energiahiányos állapot még mélyebb lehet, mint az ital fogyasztása előtt volt. Ilyenkor jön a következő ital és a következő mélypont…
Létezik-e olyan megoldás, amikor a stimuláló hatást nem követi levertség?
Erre ad hatásos, természetes választ a NO LIMIT!
Intenzív fizikai és szellemi igénybevétel esetén nem csak cukor ég el a szervezetben, hanem más létfontosságú tápanyagok, vitaminok, enzimek, sejtvédő anyagok százai, ezrei is elhasználódnak, lebomlanak, kiválasztódnak, emellett szabad gyökök milliárdjai keletkeznek és indulnak el a vérkeringéssel, hogy károsítsák szervezetünk sejtjeit, molekuláit. Néhány szintetikus vitamin nem képes megállítani és megakadályozni ezt a folyamatot és helyreállítani a szervezet tartalékait és egyensúlyát. Ezért az Organic Mission egy olyan, teljesen egyedi, természetes formulát alkotott meg, amely a természet legerősebb stimulánsai mellett tartalmazza a regenerációhoz és a sejtjeink védelméhez szükséges növényi hatóanyagok olyan széles spektrumát, amelyek nemcsak védelmezik sejtjeinket, hanem közben fel is töltik a kiürült raktárakat.
A termék egyik fő összetevője, a mangosztán önmagában olyan mennyiségben és változatosságban tartalmazza a sejtvédő és regeneráló hatóanyagokat, hogy ha más összetevője nem lenne a terméknek, már akkor nagyságrendekkel hatékonyabban segítené a helyreállító folyamatokat egy konvencionális terméknél. A mangosztán egyike azon 3 szuperélelmiszernek, amelyek a legnagyobb mennyiségben tartalmaznak természetes antioxidánsokat: a mangosztán xanthontartalma a legmagasabb a világon.
A mangosztánon kívül a termék még 14 olyan összetevőt tartalmaz, amelyek összességében felölelik a szervezet működéséhez és regenerációjához elengedhetetlen tápanyagok vitaminok, ásványi anyagok, növényi hatóanyagok szinte teljes spektrumát.
A megfelelő fizikai, szellemi erőnlét, éberség és koncentrációképesség fenntartását két olyan, évezredes hagyományokkal rendelkező növény (a zöld tea és a jerba mate) kivonata biztosítja, amelyek egyéb hatóanyagaik mellett olyan magas koncentrációban tartalmaznak természetes koffeint, hogy az italban a koffein koncentrációja meghaladja az 1mg/ml értéket!
Így teljesen biztonságos módon képes elérni azt a hatást, amit egy energiaitaltól elvár, miközben jóleső érzés tölti el annak tudatában, hogy szervezetét elárasztják a sejteket tápláló és védő növényi hatóanyagok, amelyek kompromisszummentesen a természet legjavát adják.
Így nyer értelmet a palack nyakára írt egyszavas szlogen: RELOADED - ÚJRATÖLTVEMANGOSZTÁN GYÜMÖLCSLEVET ACEROLALÉ KONCENTRÁTUMOT, ZÖLDTEALEVÉL KIVONATBÓL ÉS MATELEVÉL KIVONATBÓL SZÁRMAZÓ TERMÉSZETES KOFFEINT ÉS NÖVÉNYI KIVONATOKAT TARTALMAZÓ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KÉSZÍTMÉNY.A NO LIMIT hatóanyagai elősegíthetik a megfelelő éberség és koncentrációképesség fenntartását, hozzájárulhatnak a megfelelő szellemi és fizikális erőnléthez.A termék összetevői antioxidáns tulajdonságuknál fogva hozzájárulhatnak a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, a szövetek védelméhez, egészségünkmegőrzéséhez. Segíthetik a szív- és érrendszer egészséges működésének fenntartását, segíthetik a bőr egészségesstruktúrájának megőrzését és kedvezően hatnak a szervezet védekező rendszerére. Hozzájárulhatnak a prosztata egészségének megőrzéséhez, segíthetik a prosztata egészséges működésének fenntartását.
MANGOSZTÁN GYÜMÖLCSLEVET ACEROLALÉ KONCENTRÁTUMOT, ZÖLDTEALEVÉL KIVONATBÓL ÉS MATELEVÉL KIVONATBÓL SZÁRMAZÓ TERMÉSZETES KOFFEINT ÉS NÖVÉNYI KIVONATOKAT TARTALMAZÓ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KÉSZÍTMÉNY.A NO LIMIT hatóanyagai elősegíthetik a megfelelő éberség és koncentrációképesség fenntartását, hozzájárulhatnak a megfelelő szellemi és fizikális erőnléthez.A termék összetevői antioxidáns tulajdonságuknál fogva hozzájárulhatnak a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, a szövetek védelméhez, egészségünkmegőrzéséhez. Segíthetik a szív- és érrendszer egészséges működésének fenntartását, segíthetik a bőr egészségesstruktúrájának megőrzését és kedvezően hatnak a szervezet védekező rendszerére. Hozzájárulhatnak a prosztata egészségének megőrzéséhez, segíthetik a prosztata egészséges működésének fenntartását.
Ajánlott napi adag 2x30ml. AZ AJÁNLOTT NAPI ADAGOT NE LÉPJE TÚL!
Felbontás előtt jól rázza fel! Felbontás után 30 napig hűtve tárolandó!
MANGOSZTÁN GYÜMÖLCSLEVET ACEROLALÉ KONCENTRÁTUMOT, ZÖLDTEALEVÉL KIVONATBÓL ÉS MATELEVÉL KIVONATBÓL SZÁRMAZÓ TERMÉSZETES KOFFEINT ÉS NÖVÉNYI KIVONATOKAT TARTALMAZÓ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KÉSZÍTMÉNY.Összetevők: mangosztánlé gyümölcshúsból (42%)*, acerola cseresznyelé koncentrátum (14%)*, gránátalmalé koncentrátum (14%)*, longa gyümölcslé koncentrátum (5%)*, mate levél kivonat, zöldtea levél kivonat, fekete áfonyalé, körtelé, vörös áfonyalé, meggylé, fügekaktusz kivonat szamócavelő, szőlőmag kivonat, likopin (paradicsom eredetű), tengeri ásványok, sürítőanyag: xantán gumi, savanyúságot szabályozó: citromsav.(* Az összetevők térfogat % arányában vannak feltüntetve.)A termék egyik fő összetevője, a mangosztán önmagában olyan mennyiségben és változatosságban tartalmazza a sejtvédő és regeneráló hatóanyagokat, hogy ha más összetevője nem lenne a terméknek, már akkor nagyságrendekkel hatékonyabban segítené a helyreállító folyamatokat egy konvencionális terméknél. A mangosztán egyike azon 3 szuperélelmiszernek, amelyek a legnagyobb mennyiségben tartalmaznak természetes antioxidánsokat: a mangosztán xanthontartalma a legmagasabb a világon.
A mangosztánon kívül a termék még 14 olyan összetevőt tartalmaz, amelyek összességében felölelik a szervezet működéséhez és regenerációjához elengedhetetlen tápanyagok vitaminok, ásványi anyagok, növényi hatóanyagok szinte teljes spektrumát.
A megfelelő fizikai, szellemi erőnlét, éberség és koncentrációképesség fenntartását két olyan, évezredes hagyományokkal rendelkező növény (a zöld tea és a jerba mate) kivonata biztosítja, amelyek egyéb hatóanyagaik mellett olyan magas koncentrációban tartalmaznak természetes koffeint, hogy az italban a koffein koncentrációja meghaladja az 1mg/ml értéket!
Így teljesen biztonságos módon képes elérni azt a hatást, amit egy energiaitaltól elvár, miközben jóleső érzés tölti el annak tudatában, hogy szervezetét elárasztják a sejteket tápláló és védő növényi hatóanyagok, amelyek kompromisszummentesen a természet legjavát adják.

Miért jó a network marketing


Miért a network marketing?

Legtöbbször a network marketing rendszerét egy alternatív értékesítési formaként említik, amely nem az üzletláncok polcain kínálja termékeit, hanem embertársaink ajánlásán keresztül jut el a fogyasztóhoz.
Azonban, ha csak ennyivel lenne másabb a hálózati értékesítés, nem választanák ennyien szerte a világban.
Ugyanis a termékek ajánlásával az ajánló rendkívül nagymértékű jutalékban is részesülhet. Ennél fogva olyan hagyományos vállalkozók is komoly üzleti perspektívát fedeznek fel a hálózatépítésben, akik eddig a hagyományos, igen költséges vállalkozási formákat részesítették előnyben.
Mindemellett a kereskedelem több szinten történik a network marketingben, változatlan termékárakon, amit a hagyományos kereskedelemben lehetetlen kivitelezni.
Ám, ami minden vállalkozó titkos álma, hogy vállalkozása személyi jelenléte nélkül termelje a pénzt.
Ez a passzív jövedelemszerzés a network marketing legfontosabb eleme, és legerősebb vonzereje, amit a többszintű rendszer eredményez. A partnerek ugyanis a hálózat részévé válnak, így minden partnere hálózatából megérdemelt részesedés illeti meg.
Az MLM üzlet, vállalkozói felelősséggel is jár, hiszen meg kell találni a tökéletes céget, amely egyéniségünkhöz, üzleti profilunkhoz, szakterületünkhöz, életvitelünkhöz a legideálisabb.
Ami pedig végérvényesen meghatározza a hálózati rendszerben működő vállalat sikerességét, így a partnerei sikereit is, azok a kondíciók.
A következő kérdésekre érdemes megnyugtató válaszokat találni:
Piacképes-e a cég termékskálája?
Mekkora forgalmat bonyolít le vagy irányoz elő?
Milyen kompenzációs tervvel rendelkezik a cég? (Ez alapján történik a jutalékok kifizetése a partnerek részére.)
Milyen emberek építik a hálózatot, és kik alkotják a vezetőséget?
Tőkeerős-e a cég, egy esetleges recesszió túléléséhez?
Létezik-e a partnereit segítő képzési rendszere?Ez a megfogalmazás azonban közel sem meríti ki a network marketing (MLM) fogalmát.
Hiszen ennél sokkal többet képes nyújtani a rendszer.

MIÉRT ÉRDEMES NETWORK MARKETINGGEL FOGLALKOZNI?

Az a partner, aki hálózatépítésbe kezd, nem pusztán egy alternatív kereskedést akar üzemeltetni, a számára szimpatikus termékekkel.
Természetesen ez is gyakran előfordul, de a rendszer előnyei ennél sokkal többet engednek.Bár gyakran emlegetett mondás, hogy „az MLM egy szakma, amelyet el kell sajátítani”.
Ez többé-kevésbé így is van, hiszen aki ezt a formát választja megélhetési forrásnak, annak képeznie kell magát, mint bármely más területen.

MILYEN PLUSZT AD MÉG AZ MLM?

Általában olyan termékkört fed le, amelyek mindennapos használati cikkek egy háztartásban. Főképp az étrend-kiegészítő- és a kozmetika ipar termékkörét vonják maguk köré.
Érthető, hiszen, ezekre a termékcsaládokra általában mindenkinek szüksége van, egészségi okok, prevenció, illetve tisztálkodási szükséglet végett.
Tehát, ha a termékkör és a célcsoport is adott, szinte bárki képes eredményes hálózatot felépíteni és működtetni, egészen addig a pontig, amikor úgy dönt, hogy már nem akar tovább foglalkozni a témával.
Megteheti, hiszen az aktív éveket követően jövedelme nem fog csökkenni. Ez az oka annak, hogy világszerte ugrásszerűen növekszik az MLM rendszerben működő vállalatok és partnereik száma. Sok-sok millióan élnek hálózati rendszerekből.
Teljesen mindegy, hogy négy diplomával rendelkező, három nyelvet beszélő üzletemberről legyen szó, vagy akár egy általános iskolát végzett, nyelveket nem beszélő emberről.
A tartós és passzív jövedelmen kívül fizikai egészséget is kap a partner, hiszen valószínűleg az összes olyan terméket fogyasztani fogja, amely megelőzi vagy kezeli a betegségeket. Mindemellett a képzési rendszer jóvoltából, pozitív irányba változik az élete.
Célokat tűz ki, eszközöket rendel hozzá, megfelelő kapcsolatrendszert talál, kialakul a XXI. századhoz nélkülözhetetlen pozitív attitűd és életszemlélet.
A network marketing nem szimplán egy üzlet. Sokkal inkább egy életforma, amelynek filozófiája, produktuma, képzése, ritmusa és hangulata magával ragadja az embert. Az MLM egy kulcs az ideális élethez, és egy eszköz a célok megvalósításához.
Hisszük, hogy az Organic Mission jelenléte a network marketing iparágban továbberősíti azon emberek táborát, akik e lehetőségnek köszönhetően megvalósítják önmagukat és az anyagi szabadságot.

2009. szeptember 8., kedd

Káros vegyianyagok kozmetikumainkban


A tisztálkodó és testápolási termékekkel kapcsolatban nemcsak azt lenne fontos vizsgálni, hogy milyen anyagokat tartalmaznak, hanem arra is oda kellene figyelni, miket nem szabadna tartalmazniuk!
Számos szokványos szappanban, krémben és egyéb kozmetikai termékben - mint ahogy arról már tegnap is írtam - vannak olyan összetevők, melyek bizonyítottan vagy alaposan vélelmezhetően károsak az egészségre, és nem kívánt reakciókat válthatnak ki.
Listánk segítségével ismereteket szerezhet a káros összetevők természetéről.
Nem csak a levegőben és az élelmiszerekben találhatunk szennyeződéseket és mérgező anyagokat, hanem számos kozmetikum és háztartási tisztítószer is tartalmaz veszélyes anyagokat, melyek káros hatással lehetnek az egészségre.
Olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek egészségkárosító hatásukról ismertek. Az ilyen kémiai anyagoknak általában kicsi a molekulasúlyuk, így a bőrön keresztül a szervezetbe juthatnak, ahol a vérkeringés elszállítja őket a létfontosságú szervekhez és ott súlyos károsodásokat okozhatnak.
Tegnap említettem, hogy az OSHA hivatala 1988-ban végzett egy olyan kutatást, melynek során 2.983, kozmetikumokban található kémiai anyagot vizsgáltak meg. Ezek közül 884 mérgezőnek bizonyult!
146 daganatot/tumort okozhat,

376 a bőr és a szem irritációját idézheti elő,

314 biológiai elváltozásokat eredményezhet,

218 szaporodási problémákat okozhat (egy anyag akár több helyen is szerepelhet)!

Ezek az anyagok a mai napig alkotói a vizsgált kozmetikumoknak!!!
A-hidroxisav: Szerves sav, amely anaerob légzéssel keletkezik.
Az a-hidroxisavat tartalmazó bőrápolási termékek nem csupán a bőr sejtjeit támadják meg, hanem a bőr védőköpenyét is.

Használatának következménye akár hosszantartó bőrkárosodás is lehet. Az a-hidroxisav ezen kívül még fotoallergén is, ami azt jelenti, hogy napsugárzás hatására nem kívánt kémiai folyamatok indulnak el a bőrben,ami súlyos allergiához vezethet.
Bőrre gyakorolt jótékony hatása is számottevő, de
SZIGORÚAN CSAK SZAKEMBER FELÜGYELETE MELLETT SZABADNA HASZNÁLNI, a megfelelő semlegesítő program beiktatásával.

Alkohol: Színtelen, illékony gyúlékony folyadék, ami élesztőgombák és szénhidrát erjedésével keletkezik.
Gyakran használják oldószernek, de italokban és gyógyszerekben is megtalálható.
Ehető és iható termékek alkotórészeként hajlamosabbá teheti a testszöveteket a rákkeltő anyagokkal való reagálásra.
Azok a szájöblítők, amelyek 25%-nál magasabb alkoholtartalmúak, hozzájárulhatnak a száj-, a nyelv- és a torokrák kialakulásához.

Állati zsír (faggyú): Az állati szövet bizonyosfajtája; olajtartalmú szilárd és félszilárd anyagokból áll. Ezek a glicerol vízben nem oldódó észterei, illetve zsírsavak.
Az állati zsír és a lúg adja a szappanok, a tisztító- és emulgeálószerek fő alkotórészét, és egyben a legjobb táptalajt biztosítják a baktériumok számára.

Alumínium: A fémek közé tartozó elem, amelyet leginkább repülőgépek alkatrészeinek, illetve protézisek előállítása során, emellett izzadásgátló termékek alapanyagaként, továbbá savgátlókhoz, valamint fertőtlenítőszerekhez használnak.
Az alumínium szoros összefüggésbe hozható a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával.

Ásványolaj (paraffinum liquidiumnak is nevezik): Egy nyersolaj (petróleum) származéka. Ipari felhasználáskor leginkább kenőolajként alkalmazzák.
Az ásványolaj egy finom, filmszerű réteget képez a bőr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és egyéb, a bőr által termelt anyagok elől elzárja az utat.
A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon.

Bentonit: Lyukacsos anyag, amely víz hatására eredeti térfogatának többszörösére duzzad meg. Számos kozmetikai termék alapanyagaként eltömíti a pórusokat, így elzárja a bőrt a szabad levegőtől. Lemosható paszta-pakolásokban megengedhető.

Butan (bután): Rendkívül gyúlékony aeroszol; nagy mennyiségben narkotizáló hatású.

Diethanolamin (DEA): Színtelen vagy kristályos alkohol, amit oldószerekhez, tisztítószerekhez és emulgátorokhoz használnak fel.
Testápolók is tartalmaznak DEA-t, mert puhává teszi a bőrt. Ezen kívül más bőrápoló termékekben is találkozhatunk vee hidratáló hatása miatt.

Abban az esetben, ha a DEA nitrátokkal együtt kerül feldolgozásra, egymással reakcióba lépve rákkeltő anyag keletkezik. Bár korábbi tanulmányokban a DEA-t nem sorolták a rákkeltő anyagok közé, napjainkban egyre több kutató vélekedik úgy, hogy a DEA nitrátokkal való egyesül nélkül is rákot okozhat. Bőr- és nyálkahártya izgató hatását is meg kell említeni.A Organic Mission termékek nem tartalmaznak Ethanolamine-ket (Triethanolamine-t (TEA) és Monoethanolamine-T (MEA) sem.

Diethylphthalate (dietilftalát): Alkohol denaturálásához használt anyag. Felszívódik a bőrbe és befolyásolja annak védelmi rendszerét.

A Phthalate-ok (ftalátok) károsítják a májat, a vesét és a szaporodási szerveket, mindamellett a szervezetre a hormonokhoz hasonló hatást gyakorolnak. Leggyakrabban a samponokban találkozhatunk ezzel az anyaggal.

Dioxin: A papírgyártás folyamata során keletkezett hulladékanyag a dioxin, amely rákot okozhat. Dioxinnal kezelt edényekről a termékekbe kerülhetnek a veszélyes anyagok.

Elastin (elasztin) magas relatív molekulatömeggel: A kollagénhez hasonló fehérje, a rostok fő alkotórészét képezi. Az elasztin állati testrészekből is nyerhető, és a kollagénhez hasonló hatást gyakorol a bőrre. Bőrön keresztül nem szívódik fel, a cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben.

Fluorid: Potenciális rákkeltő alapanyag.

Fluor-szénhidrogén: Színtelen, nem éghető gáz, amit színtelen, nem éghető folyadékként is felhasználnak. Ritkán a felső légutakban enyhébb irritációhoz vezethet. A flour-szénhidrogént gyakran használják hajspray-k hajtóanyagaként.

Formaldehyd (formaldehid) és származékai (Bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-urea,2-bromo-2-nitropropán-13-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane.): Színtelen mérgező gáz, irritáló hatású, és rákkeltő anyag. Vízzel kombinálva a formaldehidet fertőtlenítőszerként, rögzítőként, illetve tartósító-szerként használják. A formaldehid számos kozmetikai termékben megtalálható, de főként a hagyományos körömápolási termékekhez használják. A formaldehidek rákkeltő anyagok, amelyek már kis mennyiségben is irritálják a nyálkahártyát, és allergiát válthatnak ki.

Glycerin (glicerin): Sziruphoz hasonló folyadék, melyet víz és zsír kémiai reakciójával állítanak elő. Puhítóként és oldószerként kerül felhasználásra. A bőr alsóbb rétegeiből a bőr felületére vonzza a nedvességet, és ott is tartja azt, hacsak a levegő nedvességtartalma el nem éri a 65%-ot. így a bőr belülről kifelé haladva fokozatosan kiszárad.
Ízesítőanyagok: Néhány ízesítőanyagot rákkeltőként tartanak számon.

Kaolin: Finom fehér agyag, melyet főként porcelánkészítéshez használnak. A bentonithoz hasonlóan teljesen eltömíti és elgyengíti a bőrt. Lemosható paszta-pakolásokban megengedhető.

Kollagén: Zselatinszerű, nem oldódó protein, amely mérete miatt nem szívódik fel a bőrbe. A kollagén megtalálható a legtöbb kozmetikai termékben. Állati bőrből és apróra őrölt tyúklábból nyerik ki. Ez az anyag filmrétegszerűen helyezkedik el a bőrön, ezáltal nem engedi azt szabadon levegőzni. Bőrön keresztül nem szívódik fel, a cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben.

Lanolin: Gyapjúból nyerhető zsíros anyag, amely gyakori összetevője kozmetikumoknak és különböző krémeknek. Néha allergiát vált ki a bőr felületén, például bőrkiütések formájában.

LAS-Tenside (lineáris alkylbenzol-szulfonát): Erős bőrizgató hatású, a szennyvízbe kerülve nehezen lebomló anyag. A mosószerekhez már nem használják.

Lúg: Nátriumhidroxidból vagy káliumhidroxidból álló nagytöménységű vizes oldat. A szappandarabok például lúg és állati zsír kombinációjából állnak. Összetevői megtámadják a bőrt, és kiszárítják azt.

Nitroaminok: A nitroaminok felszívódnak a bőrbe, és hatásuk rákkeltő lehet. A kozmetikumokba a nyersanyagok beszennyezése által kerülhetnek, illetve létrejöhetnek a tárolás során is, abban az esetben, ha az összetevők egymással reakcióba lépnek.

Nitro- és policiklikus pézsmavegyületek: Ezek a szintetikus parfümanyagok az állatkísérletek során részben rákkeltőnek bizonyultak, részben pedig megváltoztatják az egyed genetikai hátterét. Környezetünkben és szervezetünkben ezek az anyagok annyira felhalmozódhatnak, hogy akár az anyatejben is ki lehet mutatni őket. A legújabb kutatások szerint káros hatást gyakorolnak a májra. Az illatanyagok allergiát válthatnak ki az embereknél, és a kötőhártya mellett a légutakat is irritálhatják.

PEG (polietilénqlükol)/ PEG-származékok: (A Copolyol, a Polyglykol, a Polysorbate olyan anyagok, amelyeket a PEG vagy eth. jelölés mellett többnyire egy számmal is ellátnak, pl. ceteareth- e 33.) A polietilénglükolok és származékaik a bőrt áteresztővé teszik, így a káros anyagok akadály nélkül a bőrbe kerülhetnek.

Petrolatum (petrolatum): Petróleum bázisú zsír, melyet az iparban kenőanyagként használnak. A petrolatum valamennyi károsodást előidéző tulajdonsága megegyezik az ásványolajnál tárgyaltakkal.

Propán (propán): A propán egy olyan aeroszol, amely nagy mennyiségben narkotizáló hatással bír.

Propylenglykol (propilénglükol): A propilénlgükol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglükolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglükol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglükol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

Só: Szárítja a bőrt, és irritáló hatású lehet nagy koncentrációban.

Sodium Fluorid (nátrium fluorid): Potenciális rákkeltő anyagként határozták meg.

Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát): Erős tisztító és nedvesítő hatású anyag, amely
előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Tudósok szerint a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését.
Gyógyszertárakban nátrium lauryl szulfátként kapható. A csomagoláson a következő figyelmeztetés olvasható: belégzése és lenyelése káros az egészségre. Irritálja a légzőszerveket és a bőrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki, és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni!Sodium Laureth Sulfate (nátrium laureth szulfát): A Sodium Laureth Sulfate alkoholos változata a Sodium Lauryl Sulfate-nak. Kevésbé irritáló, azonban komoly kiszáradást okozhat. A tisztító¬szerekben vagy a samponokban található anyagokkal reakcióba lépve mind a Sodium Laureth Sulfate, mind a Sodium Lauryl Sulfate rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségű nitrát kerülhet a vérkeringésbe.

Talkum: A talkum egy puha, szürkészöld színű ásvány, amely megtalálható néhány testápoló és kozmetikai termékben. Bizonyos körülmények között a talkum belégzése káros lehet, mindemellett rákot is okozhat. Lemosható paszta-pakolásokban megengedhető.


Néhány példa káros hatású összetevőkre:

Szájvíz: Alkohol, ízesítőanyagok, Sodium Lauryl Sulfate
Fogkrémek: Fluor, Sodium Fluorid, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Propylenglykol, Saccharin
Samponok: DEA, Diethylphtalat, LAS-Tenside, Oxybenzon, Propylenglykol, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate
Hajkondicionáló: DEA, Propylenglykol, faggyú
Borotvahab v. borotvagél: DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú, só
Dezodorok: Alumíniumsók, Bután, Propán, Propylenglykol, Alkohol, Talkum
Tusfürdők, szappanok: DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú
Krémek: Formaldehyd, Glycerin, Kaolin, Lanolin, ásványolaj, parfüm, Petrolatum, Propylenglykol, TEA
Színezett nappali krémek/Make-up-ok: PEG, ásványolaj, parfüm, Propylenglykol, Glycerin

Érdemes megvizsgálnod neked is azokat a termékeket, amiket eddig használtál a fürdőszobában, a konyhában, vagy a mosás során!


2009. szeptember 7., hétfő

A tudományos tanácsadó testület: Organic Mission

A Tudományos Tanácsadó Testületről

Az OrganicMission saját alapítású Tudományos Tanácsadó Testületében olyan prominens, világelső tudósok és kutatók foglalnak helyet, mint pl. Prof. Dr. Paul Clayton Ph. D. pharmacológus a Britt Királyi Orvosi Kamara Táplálkozástudományi Szekciójának Elnöke, az Oxfordi Brooks Egyetem oktatója, aki a világon az első számú tudós a táplálkozás tudománya terén. Clayton professzorhoz hasonló szaktekintélyek alkotják azt a testületet, mely irányítja a saját termékek fejlesztését, publikálja a készítmények hatásmechanizmusát, ellenőrzi a vizsgálatokat és folyamatosan kutató munkát végeznek az egészségmegőrzés és a gyógyítás tudománya terén.
Az Organic Mission egészségvédő készítményeinek jelentős része olyan saját fejlesztésű receptúrákból készül az említett forradalmi technológiákkal, melyek olyan távlatokat nyitnak meg az étrend-kiegészítésben és a növényi terápiákban, amelyek korábban ismeretlenek voltak.
-----
A Tudományos Tanácsadó Testület elnöke Dr. Ládi Szabolcs
További tagjai:
Prof. Dr. Paul Clayton
Dr. Gyovai Viola
Antal Valéria
...
Prof. Dr. Paul Clayton
Doktorátusát megelőzően, summa cum laude végzett az Edinburgh-i Orvostudományi Egyetem gyógyszerész karán.
Tagja a Brit Királyi Gyógyszerészeti Társulatnak és korábban első számú tudományos tanácsadója a Brit kormány Gyógyszerészeti Bizottságának.
Együtt dolgozott a svéd Karolinska Intézettel és Ő készítette fel a gyógyszerészeket az Egyesült Királyság legnagyobb gyógyszerészeti láncában az egészségmegóvó táplálkozás területén.
Jelenleg, mint tanácsadó dolgozik számos ismert nemzetközi cégnek. Dr. Clayton klinikai kísérleteket végez vezető oktató kórházi intézetekben a táplálkozás terápiákat illetően és széles körben tart előadásokat a táplálkozás és egészség területén.
Számos televízió és rádió programban vett részt egészségügyi kérdésekben és számos írása jelent meg ezekben a témakörökben. Dr. Clayton-t nemrégiben nevezték ki a Gyógyászati Élelmezési Ügyek kutatási igazgatójává, amely egy posztgraduális képzés Oxfordban, a BMA által regisztrálva és hitelesítve. Célja táplálkozási kérdésekben az oktatás mind gyógyszerészek, mind más egészségmegőrző tevékenységgel foglalkozó gyógyászok részére.
Megjelent könyvei: Health Defence, After Atkins And Other Low-carb Diets, Pharmageddon.

Dr. Gyovai Violáról
Végzettsége:
József Attila Tudomány Egyetem Természettudományi Kar, Biológus szak.
1984-ben Summa cum laude minősítéssel egyetemi doktori fokozatot nyert
1999-ben MTA kandidátusi minősítést nyert
Az első hazai biokozmetikum gyártó, és jelenleg is az egyetlen aki bio tanusítvánnyal rendelkező üzemben gyártja termékeit.

Antal Valéria:
Bionóm hatóanyag elemző, és mesterkozmetikus.

Veszélyes kémiai anyagok a mindennapokban

Környezetünk és táplálékaink révén nap mint nap akaratlanul is nagy számú, lassan ható mérgező anyaggal kerülünk kapcsolatba. Ez természetesen függ az életmódtól és a tudatosságtól. Rövid körkép a leggyakoribb veszélyekről és a védekezés módjairól.
Mérgezésről (toxikózisról) beszélünk, amikor olyan anyagok kerülnek a szervezetbe, amelyeknek ott semmi keresnivalójuk nincs. A nemkívánatos anyagok általában természetes módon - a vesén, a bélrendszeren és a bőrünkön keresztül - kiürülnek a szervezetünkből. Ám ha nagyobb mennyiségben kerültek be, vagy ha a kiválasztó- és méregtelenítő szerveink már nem működnek tökéletesen, a méreganyagok egy része felhalmozódik a szövetekben, a szervekben, ami idővel betegséghez vezethet.
A jelentős súlytöbblet, fáradékonyság, koncentrálási nehézségek, krónikus emésztési problémák, székrekedés, állandósuló bőrpanaszok, gyakori verítékezés, reggelenként savas, fémes íz a szájban stb. mind mérgezés tünete is lehet.
Mérgek minden formában és mennyiségben
A veszélyes anyagok közé tartoznak a nehézfémek, pl. ólom, kadmium, amelyek elsősorban ipari övezetben termesztett vagy erősen műtrágyázott növények fogyasztásával kerülhetnek a szervezetünkbe
Fogtömés
Káros lehet a fogászati tömőanyagként használt amalgám is, ha higany szabadul fel belőle. A fogpótlásokban alkalmazott aranyötvözetek is veszélyesek lehetnek, ha palládium oldódik ki belőlük, például akkor, ha más ötvözetű pótlás is található a szájban, vagy ha savas italoktól, ételektől korrodálódnak.
Számos kutató szerint nehézfém-terheltségünk ma már komoly közegészségügyi problémává nőtte ki magát. Mivel a nehézfémionok leállítják a létfontosságú enzimek tevékenységét, idegrendszeri elváltozásokat okoznak, és nem, vagy csak nagyon nehezen lehet megszabadulni tőlük, amennyire csak lehet, kerülni kell a velük való „találkozást". Ehhez viszont elengedhetetlen az emberek megfelelő tájékoztatása. Sajnos ma még ennek nem minden fogorvos tesz eleget.
A krónikus egészségügyi problémával küszködők, ha nem ismerik problámájuk pontos okát, vizsgáltassák meg amalgámtömésüket, s ha az aktivitást mutat, cseréltessék ki - ezt tanácsolják a természetgyógyászok. Fogpótlás készíttetésekor mindenképpen legyünk figyelemmel a már meglévő ötvözetek anyagaira.
Élelmiszerek
Káros nehézfémionok főzéskor és a tárolás során is bekerülhetnek az ételeinkbe. Ártunk magunknak és családtagjainknak, ha lepattogzott zománcú edényben főzünk. Alumínium vagy gyenge minőségű fémedény sem alkalmas savas ételek készítéséhez, tárolásához.
A konzervdobozok belsejére is érdemes egy pillantást vetni miután kinyitottuk, ugyanis ha nem megfelelő vagy sérült a védőréteg, ezekből is kioldódhatnak az egészségre ártalmas anyagok.
A növényeken lévő peszticidek (rovarirtó, gyomirtó, gombaölő szerek) is veszélyes méreganyagok, ezért fogyasztás előtt mindig alaposan mossuk meg a zöldséget, gyümölcsöt. Aki megengedheti magának, fogyasszon biogazdálkodásból származó növényeket.
Komoly problémát okozhatnak a különféle penészgombák toxinjai (pl. aflatoxin), amelyek az olajos magvakat és a teljes kiőrlésű pékáruhoz használt gabonaszemek héját szennyezik.
Erősen megterhelik a szervezetünket az avas és az égett növényi olajok, zsírok, a túlzottan megpirított kenyér, a pörkölt, égett, karamellizált étel (ilyen a kávé is), a túlságosan barnára grillezett hús, zöldség.
Különféle adalékanyagok, például a nitrites pácsó, mesterséges aromák, színezékek, a levesporokban és a kínai konyhában használt ízfokozó - a nátrium-glutamát - is a nemkívánatos anyagok közé tartozik. Ételmérgezést okozhatnak továbbá a nem megfelelően hőkezelt, toxinokat tartalmazó növények és húsok, a penészes házi befőtt, lekvár, a savanyúságok készítésekor túladagolt tartósítószer, vagy a javasolt felhasználási idő után elfogyasztott dobozos üdítők is.
Potenciális mérgek a gombafélék és a tengeri élőlények is, ha a megengedett 1-2 napnál hosszabb ideig tároljuk őket. A halak húsa szintén gyakran szennyezett nehézfémekkel. Egyes országokban már külön felhívják a figyelmet arra, hogy heti 1 alkalomnál többször ne fogyasszanak ebből az egyébként egészséges és létfontosságú élelmiszerből.
Hasonló a helyzet a májjal is. A zöld vagy csírázó földalatti gyökerek, gumók (burgonya) solanint és más mérgező anyagokat is tartalmazhatnak. Számos gyógynövény és illóolaj is rákerülhet a méreglistára, amennyiben nem szakszerűen használjuk fel azokat.
Közismert, hogy a cigaretta, sőt a dohányfüst is mérgező, hiszen különböző rákkeltő anyagok egész sorát tartalmazza.
Frankfurti kutatók nemrégiben a műanyagflakonokban forgalmazott ásványvizekben női hormonhoz hasonló hormonok sokaságát találták. A kutatók szerint a hormonok egy része a műanyag csomagolásból származik. Hasonlókat hallhattunk a médiában a műanyag cumisüvegekről is.
Rossz belegondolni, hogy mi minden oldódhat ki az olcsó műanyagdobozokból, amikor az étteremből hazavisszük a forró ételt. Minden bizonnyal jobban járnánk, ha ételhordásra, tárolásra üvegedényt választanánk.
Egyszerű méregtelenítési módok
A természetgyógyászatban méregtelenítésnek mondják azokat az eljárásokat, kezeléseket, amelyeket a szervezetben felhalmozódott salakanyag, illetve méreganyag eltávolítására alkalmaznak.
A szervezet méregtelenítése az utóbbi időben a természetgyógyászat egyik legfelkapottabb ágazatává vált. Nagyon sok írás található az interneten is ebben a témában, a természetgyógyászati rendelők szinte mindegyike ajánl valamilyen méregtelenítő kezelést. Az emberek keresetük nem jelentéktelen részét költik a legkülönbözőbb - gyakran kétes értékű - kezelésekre.
Tudomásul kellene vennünk, hogy rajtunk is múlik, mi kerül a szervezetünkbe. A leghatásosabb, ha életmód-változtatásban is gondolkodunk, és nem csak utólagos „tűzoltásszerű méregtelenítésben".
Sokat nyerhetünk már azáltal is, ha az ételeinket frissen készítjük el, figyelve a biológiailag szükségesre, a savas és bázikus ételek megfelelő arányára, az elfogyasztott mennyiségre és nem utolsó sorban a higiéniára. Tudatosítsuk ezt magunkban, és küzdjünk a rossz beidegződések ellen.
Rendszeresen fogyasszunk olyan növényeket, amelyek elősegítik a szervezet méregtelenítését, megakadályozzák a székrekedés kialakulását (pl. alma, görögdinnye, ananász, articsóka, citrom, cseresznye, fekete retek, fokhagyma, füge, káposzta, körte, kukorica, lenmag, málna, papaja, paradicsom, ribizli, szilva, szőlő, tök, zeller).
Érdemes időnként néhány napos böjtöt, illetve tisztítókúrát tartani, időt hagyva a méregtelenítő szerveink munkájának, regenerálódásának. Ilyenkor még fontosabb, mint egyébként, hogy sok folyadékot fogyasszunk: vizet és gyógynövényekből készült teákat (babhély, csalán, nyírfalevél).
A verítékezés fokozásával (intenzív mozgás, szaunázás) a bőrön keresztül is megszabadulhatunk bizonyos méreganyagoktól. A folyamatot melegvizes tusolással, a test bőrének alapos ledörzsölésével fokozhatjuk. Agyagpakolással ugyancsak csökkenteni lehet a bőrbe lerakódott méreganyagokat.

2009. szeptember 3., csütörtök

Együnk vagy ne együnk állati zsiradákot...?

Sokáig az egészséges táplálkozás alapelve volt, hogy állati zsiradékot nem használunk, de itt az ideje újraértékelni ezt a nézetet. Számos érv szól amellett, hogy igenis a sertés-, liba-, kacsa- vagy netán a nálunk ritka marhazsír használatával kevesebbet ártunk, mintha növényi olajokkal sütnénk.
Az egészséges avagy egészségtelen táplálkozásról alkotott nézetek évtizedenként és kultúránként is változnak - hol tudományos alapon, hol divatból, hol élelmiszeripari lobbisták nyomására kiáltanak ki egy-egy élelmiszert egészségesnek vagy egészségtelennek. Állati kontra növényi zsiradék, zsírszegény kontra teljes tej, pulykagépsonka vagy sertéskaraj, édesítőszer kontra cukor - a végtelenségig sorolhatnánk a nagy riválisokat. Ebben a zűrzavarban üdítően egyszerűnek és ésszerűnek hangzik a Michael Pollan amerikai újságíró által megfogalmazott aranyszabály: ne egyél olyan ételt, amelyet a dédanyád nem ismert.
Megfordítjuk a képletet
A képlet világos: viszlát aszpartamos üdítőitalok (még akkor is, ha holmi egészségguruk mosolyognak a csomagoláson), margarinok, burgonyaszirom, 0 százalékos tej (zsír nélkül a tejben lévő vitaminokat sem tudja hasznosítani szervezetünk!), light joghurt és szinte az összes késztermék. Na de ha ezt így el is fogadjuk: mi a helyzet a zsírokkal, például a jó öreg disznózsírral, amelyet nemhogy ismertek dédanyáink, de a vaj mellett szinte az egyetlen sütőzsiradék volt, ami a konyhájukban megfordult a napraforgóolaj és társai előtti időkben? Hiszen a zsírt máig legtöbben az egészségtelen táplálkozással, az elhízással társítják. Akkor most együk vagy ne együk? Megdől-e zsíroknál a dédi-elv?

Az állati zsírok rossz renoméját Ansel Keys amerikai táplálkozástudományi szakember kutatásai alapozták meg a '40-es években, amelyek alapján összefüggést vélt felfedezni az állati eredetű zsiradékok fogyasztása és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között. Több ország étkezési szokásait és egészségügyi statisztikáit tanulmányozva jutott a fenti következtetésre, amelyet azóta is rengetegen támadnak. Többen állítják: Keys tudatosan csak azokat a statisztikákat vette figyelembe, amelyek alátámasztották a teóriáját. Ezt igazolni látszik az is, hogy a franciák (akik vajfogyasztásban a világelsők között vannak) vagy pl. az eszkimók viszonylag sok állati eredetű zsiradékot fogyasztanak, mégsem magasabb náluk a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők aránya, mint másutt, sőt.
Nem kell tartózkodni
Mindenesetre Keys kimutatásait alapul véve az amerikai kormány a '70-es években erőteljes kampányba kezdett az állati zsírok ellen, aminek következtében az emberek egyre inkább átálltak a növényi olajokra és a margarinra. Vajon megoldódott ezzel a probléma? Nem, mert az ízletes és laktató állati zsírokat kevésbé ízletes és laktató "műzsírokra" cseréltük le, ezáltal szénhidrátokból kezdtünk sokkal többet fogyasztani a kelleténél. A szinte kizárólag ipari úton előállított táplálékon élő, és ennek következtében mára kórosan elhízott amerikai lakosság a leglátványosabb bizonyíték, hogy dédnagyanyáink mégiscsak jobban csinálhattak valamit.
Ne ódzkodjunk tehát a zsírosabb (és ezáltal szaftosabbra, ízletesebbre sülő) húsoktól, a kacsazsírtól, a szalonnától. Mennyivel finomabb egy jó hájas- vagy vajastészta, mint a margarinnal készülő változat? Sokaknak a pörkölt pedig nem is pörkölt, ha zsír helyett napraforgóolajjal készül. A jelszó, mint mindig, legyen inkább a mértékletesség! Gondoljunk bele: egy jó szelet sertéstarja mellé sokkal könnyebb csak salátát fogyasztani, mint egy szárazra sült, minden gramm zsírtól megfosztott csirkemellfilé mellé, amit aztán mindenképpen nyakon kell önteni valamilyen szósszal, hogy finom és laktató legyen. Nézzük hát, mivel süthetünk-főzhetünk.
A leggyakoribb zsírok és felhasználásuk
Sertészsír: Sokáig ez volt "a" zsiradék a magyar konyhákban. Mára a legtöbb háztartásban felváltotta a napraforgóolaj. Pedig magyaros ételekhez (pörköltalap) szinte kötelező, de semleges íze miatt nagyon változatosan használhatjuk a különböző tésztáktól kezdve a sütésig bárhol. A zsírosabb (de nem mócsingos) húsrészek, mint pl. a tarja vagy az oldalas, sokkal omlósabbra sülnek, mint a sovány karaj, a beirdalt, ropogósra sült bőrös karaj pedig a legfinomabb falatok egyike. A mangalicazsír nem véletlenül drágább: állítólag zsírsavösszetétele élettanilag kedvezőbb, könnyebben emészthető, és nehezebben is avasodik.

Libazsír és kacsazsír: Ha libát, kacsát sütünk otthon, még véletlenül se dobjuk ki a kisült zsírt, de hájat is vehetünk direkt erre a célra. Ezekkel készül a legfinomabb sült krumpli és zsíros kenyér, tradicionális zsidó ételek, mint pl. a maceszgombóc pedig elképzelhetetlenek libazsír nélkül. Libát, kacsát a saját zsírjában érdemes kisütni, úgy a legfinomabb (ez minden szárnyasra igaz, pl. a csirkére is).
Marhazsír, -faggyú: Itthon igen nehezen beszerezhető, pedig más konyhák, pl. az angol előszeretettel használják. A híres karácsonyi édesség, a Christmas pudding pl. marhafaggyúval készül. Ami viszont itthon is megtalálható, az a velőscsont: a velő is zsiradék, a velős pirítósnál pedig sokak szerint nincs is fejedelmibb falat!
(Forrás: noilapozo.hu)

Ehhez azért nem árt tudni, hogy az eszkimók átlagéletkora 40 év. Mire szívbetegek lennének, már nem élnek szegények. A növényi olajoknak sem használ a hőhatás, hogy a hidrogénezettekről ne is beszéljünk...Egészséges táplálkozás témában iránytű: Victoria Boutenko A nyers étel csodája című könyve, sokkal nagyobb meglepetéseket tartogat, mint amit a címe sejtet. (Ősz haj szín helyett újra az eredeti sötét haj nő, múlnak a ráncok, a gyermek cukorbetegsége teljesen meggyógyult gyógyszerek nélkül + fogak regenerálódtak maguktól... nem is sorolom tovább.) Alapmű azoknak, akik tényleg az egészséget keresik.

2009. szeptember 2., szerda

AZ ÉLET HÍDJA..

Avagy hogy lesz az élettelenből élő a mikro-organizmusok segítségével?
Ezek a mikrobák a környezetükben található alapvetően biológiailag inaktív anyagokat képesek olyan formába hozni, amelyet az élő organizmusok már felhasználhatnak és a saját rendszerükbe beépíthetnek, amelyek biológiai aktivitással bírnak.

Manapság a reklámok pont az ellenkezőjét sulykolják belénk, hogy a baktériumok, gombák, paraziták egyéb mikroorganizmusok megbetegítenek bennünket és minden áron küzdenünk kell az otthonunkban, a háztartásunkban ellenük és mindenhol irtsunk ki minden létező baktériumot, mert csak akkor lehetünk egészségesek.
Ezzel szemben a tények pont az ellenkezőjét mutatják.
Azon társadalmak, családok körében, ahol a környezetből kivétel nélkül, a szuperhigénikus gondolkodás miatt kiirtanak mikrobákat, ott azok a gyerekek akik ilyen környezetben nőnek fel, sokkal nagyobb arányban lesznek allergiások, diszfunkciós lesz az immunrendszerük.
Ugyanis nem találkozik a szervezetük azokkal az alapvetően ártalmatlan organizmusokkal, növényekkel, amelyeket aztán felismernének, és megtanulnának velük együtt élni és nem váltanának ki betegségeket.
Ezzel szemben, ha az immunrendszer fejlődése során - ami a 7. élet évig fejlődik! - születésétől nem találkozik bizonyos anyagokkal, megfelelő stimulusokkal, akkor diszfunkciós lesz és olyan betolakodókat - mint pl. a virágpollen vagy bármilyen más allergén - idegenként ismer fel, mivel a fejlődése során ezekkel az anyagokkal nem találkozott.
Térjünk vissza a fermentációhoz, e rövid kitérő után.
A mikroorganizmusok azok az élőlények a körünkben, amely az élettelenből élőt csinálnak. Ugyanígy bennünk is, ha a belünkben nem élnek, 3-4 kg bélbaktérium, akkor a tápanyagok, amelyeket megeszünk, csak a töredéke tudna hasznosulni.
Az hogy a szintetikus táplálék kiegészítők, amelyek alapjában véve halott anyagot tartalmaznak, mégis rendelkeznek hatékonysággal - mert tudjuk, hogyha egy szintetikus multi vitamint szedünk annak is érezzük a hatását -, az azért van, mert a beleinkben lakó mikroorganizmusok, baktériumok a bélben végrehatják ezt az alkémiai folyamatot. A halott anyagot, amit beveszünk, átalakítják élő formává és azt már a szervezet képes felvenni, de nem a 100%-át tudják átalakítani.
Létezik egy olyan technológia amely most került kidolgozásra, amely ezt a folyamatot - az élettelen átvezetése az élőbe -, a belünkön kívül, egy fermentációs folyamat során képes megcsinálni.
Ez nem újdonság, hiszen a savanyúkáposzta vagy a kovászosuborka készítése, vagy bármely más, pl.: Japánban a szójának a fermentációja, minden kultúrkörnek ismert. Ilyen még pl. a joghurt, a kefir gombája, bármilyen olyan mikroorganizmus - legyen az gomba vagy baktérium -, amely egy alapanyagot átalakítva az egészségre sokkal jótékonyabb hatást gyakoroló molekulát képes belőle előállítani. És mint a kutatások bemutatták és bemutatják itt olyan anyagok is keletkeznek, amelyek az eredeti "levesben" nincsenek benne, hanem a fermentáció során keletkeznek. Hogy a fermentáció mennyire megváltoztatja egy anyag biológiai tulajdonságait, az az mutatja, hogy például akik szója vagy tej allergiásak, azok egy fermentált szója vagy tej készítményt nyugodtan elfogyaszthatnak, mert abban az eredeti fehérjemolekula, amelyre az allergia kialakult, már nincsen meg egyetlen példányban sem. A fermentáció során átalakul.
Tehát át tudjuk alakítani a tápanyagokat is fermentációval biológiailag sokkal aktívabb formában. És így biológiailag transzformált, átalakított tápanyagok jönnek létre, amelyek sokkalta hatékonyabbak, mint a halott anyagok, amelyeket képesek vagyunk beszedni.
Az a cég amely a fermentációs eljárással (pontosabban kettős fermentációs eljárással) állítja elő a táplálék-kiegészítő készítményeit, már korábban kapcsolatba kerültem, és már együtt dolgozunk egy ideje. Ez a cég az, amely az Organic Mission termékek egy részének az előállításánál segítnekünk. Van egy farmjuk Costa Rica-n, amely nemcsak bio hanem biodinamikus farm. A biodinamikus olyan távol áll a biotól, mint a bio a nagyüzemi mezőgazdaságtól.
Tehát ott nemcsak az a kritérium, egy biodinamikus farmon, hogy ne használjanak szintetikus anyagokat, peszticideket és egyéb egészségre ártalmas anyagokat, hanem ott az is megvan határozva és pontosan, precízen betartásra kerül, hogy a növények milyen növénytársulásokkal együtt termeszthetőek, mikor van a vetés és az aratás optimális ideje, a termésnek melyik holdfázisban a legmagasabb a hatóanyag tartalma.
Ezt az őseink tudták, ösztönösen tudták, a kincses kalendáriumok végén ezt tartalmazták, illetve az aratási és vetési ünnepek.
Tudták azt a parasztok és a természettel még szoros kontaktusban élő őseink, hogy mikor kell egy bizonyos növényt elvetni, aratni, hogy a hold melyik fázisában kell a gyümölcsöt leszedni ahhoz, hogy biológiailag a leghatékonyabb legyen. A biodinamikus mezőgazdaság ezekhez a gyökerekhez való visszatérés és itt, hogy nemcsak holmi nosztalgiáról van szó, azt a minőségi eredmények mutatják, hogy ténylegesen mennyivel aktívabbak azok a hatóanyagok, amelyeket így termelt növényekből vonnak ki.
Ezen a farmon évente tartanak olyan tudományos tanácskozásokat, - ez most májusban volt és én is részt vettem ezen -, ahol a világ minden részéről jönnek össze tudósok, akik ezt a szemléletet képviselik.
Olyan, szakmájukban elismert kutatókra kell itt gondolni, mint pl.: M. D. Anderson Cancer Center-ből, Texas államból, amely a világ legnagyobb onkológiai centruma és napi 20 ezer beteget kezelnek ott egy nap alatt, daganatos beteget. M. D. Anderson-nak van egy részlege, ahol 120 orvos dolgozik, amely kifejezetten a természetes anyagoknak a használatával foglalkozik.
Kiegészítésként a hagyományos onkológiai kezelések mellett használnak ilyeneket is, illetve vannak olyan betegek, akik saját elhatározásukból elutasítják a sugár vagy kemoterápiát, ezeknek kínál egy alternatívát ez a részleg. Annak a vezetője is ott volt többek között. Aztán a kolumbiai egyetem urológiai tanszékvezető professzora, továbbá több neves egyetem és kutatóintézet képviseltette magát és ebben a szemléletben, ilyen témákban folytak az előadások. S ezeknek a kutatásoknak az eredményeit tartalmazzák azok a termékek, amelyek aztán megjelentek a cég fejlesztései során táplálék-kiegészítő termékekként piacon
És hogy mennyire hatékonyak?
Mivel eddig Európának közép és keleti részébe még nem jutottak el, az Egyesült Államokban kezdődött ezeknek az ilyen módon előállított termékeknek a forgalmazása, ott néhány éven belül olyan áttörést hozott, hogy gyakorlatilag piacvezetővé vált az összes termék, ami eddig a piacra került.

Ennek a szemléletnek az egyik pillére, hogy pl. egy narancs, több mint a benne található C-vitamin és a paradicsom több, mint a likopin, több minden található benne. És ezt nemcsak egy jól hangzó szlogen és marketing-fogás, hanem mindjárt meglátjuk, hogy hogyan lehet ezt gyakorlatilag ujjlenyomat pontossággal kimutatni és bizonyítani egy termékben, majd pedig ezeket a termékeket klinikai teszteknek alávetni.
Kiemelnék két dolgot, hogy érzékeltessem, hogy mennyire különböző egy természetből származó C-vitamin egy C-vitamin portól, egy aszkorbinsav portól, amelyet a gyógyszertárban vásárolhatunk meg.
(Itt Ládi Szabolcs egy általa vetített dia adatait kommentálja - szerk.): Napi 2 gramm, tehát 2000 mg aszkorbinsav adásával, amelyet két hétig adagoltak, szignifikánsan gyengült a szervezet immunrendszere és baktériumölő képessége. 4 héttel a vitamin megvonása után állt csak vissza a normál szintre a baktériumölő képesség, a klinikai táplálkozástudomány legnevesebb szaklapjában publikálták az eredményeket (igyekszünk az előadás során említésre kerülő publikációkat begyűjteni és folyamatosan ki fogjuk egészíteni ezt az anyagot a pontos, előkereshető cikkekkel - szerk.) és ezt más kutatóintézetek eredményei is alátámasztották.
(Következő dia - szerk.)
Itt két populációnak a szájüregi rák rizikóját hasonlították össze - az Amerikai fogorvosok szövetségének a lapjában jelent meg 2007-ben a hivatkozott cikk.
Az egyik csoport C-vitamint szedett aszkorbinsav formában, a másik csoport pedig természetes C-vitamint szedett, nem aszkorbinsav formában, de ugyanannyi mennyiséget. És azok akik természetes formában vitték be a C-vitamint, 50%-al kisebb valószínűséggel betegedtek meg szájüregi rákban, mint azok, akik ugyancsak szedtek C-vitamint, de szintetikus formában.
Most nagyon sok cég állítja a maga C-vitaminjáról, hogy az természetes, viszont azt látjuk, hogy a legtöbb cég olyan C-vitamint árul, amelyben mondjuk van 95% aszkorbinsav por és hozzáadnak 5% citrus-bioflavonoid kivonatot vagy 5% természetből származó C-vitamint, de nagyon ritka az az étrend-kiegészítő, amely 100%-ban a természetből származó C-vitamint tartalmazna. És azt látjuk, még a 100%-ban a természetből származó C-vitamin hatékonyságát is lehet fokozni.
Ugyanígy a B-vitaminnal, E-vitaminnal, a Szelénnel kapcsolatban is történtek olyan klinikai vizsgálatok, amelyek bebizonyították, hogy a szintetikus E-vitamin, amelyet széles körben megkaphatunk, az mennyivel mkisebb biológiai hatékonysággal rendelkezik, mint a természetes párja, akár a Parkinson kór progressziójának lassításában, akár az allergiás különböző reakciók visszaszorításában.
A fermentáció, az erjesztés során keletkező biológiai aktív anyagokkal végzett klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a fermentáció során olyan anyagok is keletkeznek a fermentlében, amelyek előtte nem voltak ott és nagyon komoly biológiai aktivitással rendelkeznek. A ferment alapanyagokba, zöldségeket és gyümölcsöket tesznek még bele.
Az Organic Mission számos termékében találunk fermentált szóját és az eddigi pánikszerű híresztelésekkel ellentétben a szója, és a fermentált szója olyan sok jótékony biológiai hatással rendelkezik, hogy élelmiszernél nem is tudnék a szójánál szélesebb spektrumban ható anyagot megnevezni.
Itt azokat a klinikai vizsgálatokat gyűjtöttem össze, amelyek pl.: az emlőrák vonatkozásában születtek, az emésztőrendszer egészségének szempontjából jótékony hatásokat gyűjtöttem össze, a csont és a csontképzésre gyakorolt jótékony hatása, a cukor betegség kialakulása és a progresszió szempontjából is végeztek két klinikai vizsgálatot fermentációval, amely egyértelműen pozitív eredményt hozott.
Az immunrendszert stimuláló hatása közismert, a híresztelésekkel ellentétben nem okoz hirtelen szívhalált, sőt inkább a hirtelen szívhalál megelőző hatása van, a fermentált szójának. Az EDA koleszterin szintet csökkenti és a koleszterin oxidációját is és az allergiák kialakulására és súlyosságára is számos jótékony hatása van a fermentált szójának.

Gondolatébresztő

A lehetetlen is megvalósítható. Vagyis, nincs lehetetlen? De van! Az a lehetetlen, amit annak tartasz, semmi más.

Ami neked lehetetlen, az más szerint megoldható. Minden feladat megoldása a hozzáállástól függ. Ha úgy állsz hozzá, hogy megpróbálom, elindulok, és lesz, ami lesz, esélyed van a győzelemre.

Ha el sem kezded, meg sem próbálod, alkalmatlannak tartod magad a feladatra, vesztes vagy.
A lehetetlen és a lehetséges, csupán nézőpont kérdése.
Semmi nem lehetetlen, ha bizalmat szavazol magadnak, és elhiszed, hogy meg tudod csinálni. Siránkozni, nyomorultul élni a legkönnyebb. Ha nem teszel meg semmit azért, hogy jobb legyen, soha nem jutsz előre.

"Aki mer, az nyer!" Ha nem, újrakezdi. Ennyi!

Aki csak a könnyű dolgokat keresi, annak nehéz lesz az élete. Ha megteszed azt is, amit nehéznek tartasz, fejlődhetsz. Semmi ne álljon az utadba, ha gazdag akarsz lenni. Elszántan akard a gazdagságot. Kényelmes életedet el kell hagynod, és cselekedned kell.

"Semmilyen gondolat nem él ingyen a fejünkben", minden negatív gondolatért megfizetünk. Pénzünkkel, időnkkel, egészségünkkel, boldogságunkkal...

Tanulj! Ha nem vagy sikeres, és pénzed sincs, valamit nagyon nem tudsz!

"Aki úgy gondolja, hogy a tanulás drága, próbálja ki, milyen a tudatlanság."

"Akinek nincs pénze arra, hogy megtanulja, miként lehet sikeres, annak minden bizonnyal nagyobb szüksége van rá, mint bárki másnak."

A Hold csodája...

„Aki anélkül gyakorolja a medicinát, hogy tekintetbe venné a csillagok járásának hatását, az egyszerűen bolond, vagy vak.” – így fogalmazott Hippokratesz, az orvostudomány megalapítója, akiről az ókorban azt tartották, hogy egyenesen Aszklépiosztól, a gyógyítás istenétől származik.
Ma is sokan tudják, de nem tulajdonítanak neki jelentőséget, hogy a Hold saját tengelye körül annyi idő alatt fordul meg, mint amennyi idő alatt megkerüli a Földet.
A Hold közelebb van a Földhöz, ezért vonzereje erősebb, és a legismertebb megnyilvánulási formájában, a tengeri árapályban a hullámai kétszer akkorák, mint a Nap által gerjesztettek.
Régen a füvesasszonyok a gyógynövényeket is csak az arra alkalmas időpontokban gyűjtötték, mivel azt tapasztalták, hogy úgy a legjobb a hatásuk. A távol-keleti gyógyítás szintén figyelembe veszi a Hold állását, a holdfázisokat.
Szerintük a Hold megmutatja, hogy mibe érdemes éppen belekezdeni, mi az, ami jól fog sikerülni, és mi az, amit inkább későbbre kell halasztani.A 70-es évek végén egy amerikai pszichiáter, dr. A. Lieber azt állította, hogy bizonyos emberek elektrolit- és hormonháztartásában telihold idején „dagály” áll be, és ennek következményei mutatkoznak a magatartásukban.
A legtöbben teliholdas éjszakákon álmatlanul forgolódnak az ágyukban, de vannak, akik szélsőséges hatásként élik meg, és akár ölni is képesek ilyenkor. S kell-e komolyabb tudományos bizonyíték, minthogy két amerikai fizikus, Daniel Greenberger és Albert Oberbauser úgy találta, hogy a gravitáció kismértékű ingadozása is változásokhoz vezet az élő sejteket felépítő molekulák neutronjaiban.

Orvosi nyelven szól...


Dr. Ládi Szabolcs: A béta-glükánok szerepe a tumorterápiában

Évek óta ismert tény, hogy az élesztő sejtfalából és más forrásokból származó béta-glükánok számos kedvező élettani hatással rendelkeznek mind a kardiovaszkuláris rendszer, mind pedig a természetes immunitás vonatkozásában.
A fertőzések megelőzésében és leküzdésében játszott szerepükön túl bebizonyosodott, hogy a leukociták CR3 (complement receptor 3) receptorainak aktiválásával képessé teszi ezen sejteket, hogy elpusztítsák a C3 komplement fragmentumok által megjelölt tumorsejteket. A tumorok jelentős része tumorellenes monoklonális antitestekkel (mAb) és természetes antitestekkel aktiválja a komplement rendszer klasszikus útját. A sejtszintű és molekuláris szintű hatásmechanizmust feltáró tanulmányok kimutatták, hogy a szájon át bevitt élesztő-béta-glükánokat a magrofágok kebelezik be és dolgozzák fel. Ezek a makrofágok olyan fragmentumokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkező neutrofil granulocitákat a C3 komplement fragmentumokkal megjelölt tumorsejtek elpusztítására. Kiterjedt tanulmányok preklinikai állatkísérletes modelleken bizonyították az orális élesztő-béta-glükán és a monoklonális antitestek (mAb) terápiás kombinációjának hatékonyságát a tumorok regressziójában és a hosszú távú túlélés vonatkozásában. Ez felveti a lehetőségét annak, hogy béta-glükánok adagolásával növelni lehetne a monokonális antitestek klinikai terápiás hatékonyságát a humán tumorterápiában.

Bevezetés

Bár számos kínai és japán tanulmány született az immunstimulánsok használatával kapcsolatban a daganatterápiában, a nyugati orvostudomány mégis alig ismeri ezeket a vizsgálatokat. Ennek oka részben a nyugati típusú módszerek előnyben részesítése (nem számít, mennyire toxikusak vagy hatástalanok), részben merő tudatlanság ezen anyagok mibenlétét illetően. Amikor nemrég megkérdeztem egy jól ismert hazai onkológust az immunstimulánsokról alkotott véleményéről, azt a választ kaptam, hogy nem érdekli a téma, mert "nincsenek adatok". Valójában közel száz publikáció ismert a tudományos szakirodalomban a béta-glükánok és más hasonló molekulák immunológiai hatékonyságáról in vitro, állatkísérletes modellekben és humán vizsgálatokban egyaránt. Ezen tanulmányok egy része az élesztősejtből származó 1-3, 1-6 béta-glükánokkal foglalkozik, amelyek valójában komplex szénhidrát-molekulák. Nagyon hasonló szerkezetű molekulákat vontak ki gombákból (Lentinan, Curdlan), árpából, sőt még datolyából is – ezekkel a hatóanyagokkal a tanulmányok másik csoportja foglalkozik. Immunológiai hatékonyságukat legkevésbé a molekulák forrása határozza meg, a molekulaszerkezet és a molekula mérete sokkal fontosabb tényezőnek bizonyult. A páciens szempontjából a megalapozott tudományos háttér és az ár a legfontosabb szempontok, mindezeket a szempontokat figyelembe véve az élesztőből kivont béta-glükánok nyerik meg a versenyt.

A béta-glükánok előfordulása, szerkezete és legfontosabb tulajdonságai

A béta-glükánok olyan glükóz-polimerek, amelyeket a növények és mikroorganizmusok széles spektruma szintetizál a zabon, árpán, gombaféléken, tengeri algákon és bizonyos baktériumokon át az élesztősejtekig. A tradicionális gyógyászatban évszázadok óta használják, de molekulaszerkezetük leírása, meghatározása egészen a 20. század derekáig váratott magára. A baktériumokban található béta-glükánok lineáris szerkezetűek, 1-3 kötésekkel összekapcsolt, egyenes szénhidrátláncok. A zabban és árpában található béta-glükánokban rövid, 1-3 kötésű szakaszok kötnek össze 1-4 kötésű, hosszabb szénhidrátláncokat. A gombák hosszú, 1-3 kötésű láncairól rövid, 1-6 kötésű oldalláncok ágazódnak le, amelyek az élesztősejtek esetében egészen hosszú oldalláncokat képeznek (1. ábra).Ezek a látszólag kicsiny különbségek nagy biológiai aktivitásbeli eltéréseket eredményeznek, valamint a molekulák izolálhatóságát is meghatározzák: a gombák esetében forró vízzel extrahálhatóak, míg az élesztő sejtfalának poliszacharidjai vízben oldhatatlanok.

Az élesztő-béta-glükán

A cikk további részében a béta-glükán megnevezés az élesztő-béta-glükánra vonatkozik. Forrásuk a közönséges sörélesztő (Saccharomyces cervicisae).
Az élesztő-béta-glükánok hosszú, ß1-3 kötésű glükóz-polimerek, ahol a gerincet alkotó glükózmolekulák 3-6%-a egy ß1-6 kötésű oldalággal rendelkezik. A béta-glükánok határozott réteget alkotnak az élesztősejt falában, amely ellenáll a számos tisztítási eljárásnak, amelyekkel az élesztősejt és sejtfal többi alkotóelemét távolítják el. Az eljárás végterméke egy üres béta-glükán gömb, egy kísértet-sejt, amelynek mérete nagyjából megegyezik az eredeti élesztősejt méretével.
Az első vizsgálatokhoz használt kivonatok, amelyekkel a biológiai aktivitást igyekeztek felmérni, még nem voltak kellően tiszták, jelentős mennyiségben tartalmaztak mannoproteineket és egyéb sejtalkotókat. Később kifejlesztettek egy költséghatékony biotechnológiai eljárást, amellyel most már jelentős mennyiségben képesek nagy tisztaságú béta-glükán "kísértetsejtek" előállítására. Ezeket Whole Glucan Particle-nek (WGP) nevezték el, mely mára általánosan elterjedt a tudományos szakirodalomban ezeknek a béta-glükán "szellemsejteknek" a megjelölésére.

Az orális adagoláshoz ma is a WGP 3-6 jelű béta-glükán sejteket használják, mivel ezek nagy tisztasága és nagyfokú biológiai hasznosulása biztosítja a kívánt biológiai válaszreakciót.
Intravénás alkalmazáshoz a béta-glükán szellemsejt hidrolizálásával, ultrafiltrációjával és permeációs gélkromatográfiás tisztításával olyan vízoldékony, spontán tripla hélixbe rendeződő anyagot állítottak elő, amellyel további részletes in vivo vizsgálatokat végeztek (2.ábra)
A hatásmechanizmus immunológiai alapjai. Természetes és szerzett immunitás
A szerzett immunitás az immunrendszer azon része, amelyet pl. akkor használunk, amikor védőoltást adunk valamely betegség megelőzésére. Képes "megtanulni" felismerni egy kórokozót, és memóriával rendelkezik. Ezen tulajdonságai miatt a 19-20. századi orvostudomány talán egy kicsit túl is értékelte a jelentőségét. Csak a legutóbbi időkben vált világosság a természetes, velünk született immunitás kulcsfontosságú szerepe a szervezet védelmi rendszerében. A természetes immunitás az esetek 99,999%-ában képes megvédeni bennünket, ritka kivételnek számít, ha egy kórokozó képes áthatolni ezen az első védelmi vonalon, megbetegítve a testet és működésbe hozva szerzett immunitásunkat.

A természetes ölősejtek (Natural-Killer-NK sejtek) és a neutrofil granulociták a természetes immunitás kulcsfontosságú elemei. Ezek a sejtek alkotják az immunrendszer sejtes elemeinek több mint kétharmadát. A csontvelőben képződnek, és onnan a "másodlagos" immunszervekbe – tonsillákba, nyirokcsomókba, lépbe – vándorolnak. Ott várják az aktivációt, amelyre két eltérő módon reagálhatnak. Az egyik módon citokineket, kémiai hírvivő proteineket választanak ki, amellyel a T- és B-lymphocyták válaszreakcióját szabályozzák, és amelyek a szerzett immunitás részei. De hatásos ölősejtekké is válhatnak, amelyek elpusztítják a vírussal fertőzött vagy daganatosan átalakult sejteket. A természetes immunsejtek döntő fontosságú első védelmi vonalat képeznek számos fertőző ágenssel és daganatsejttel szemben, és mindezt gyorsan és rendkívül hatékonyan teszik.

A legtöbb esetben a természetes ölősejtek és a neutrofil granulociták hajtják végre a feladatot. Előtörnek a tonsillákból, a nyirokcsomókból és a lépből, és elpusztítják a fertőzött és daganatsejteket, mielőtt a T- és B-lymphocyták mozgósítása teljes mértékben kifejlődne. A természetes immunsejtek nélkül a fenyegető állapotok hatalmas előnyre tehetnének szert, mielőtt a sokkal lassabb adaptív immunválasz beindul. A természetes ölősejtek és neutrofil granulociták mozgósításának legjobb módja az 1-3, 1-6 béta-glükánok vagy rokon molekuláik használata. In vitro bizonyítást nyert a módszer daganatölő hatása, és állatkísérletes modellekben is nagyon hatásosnak bizonyult. Egyre több anyag gyűlik össze, amely azt mutatja, hogy a humán tumorok kezelésében is szerepe van az ilyen típusú immunstimulációnak. Egy nemrég született beszámoló, amelyet a Louisville-i Egyetem Tumor Immunbiológiai Programjának résztvevői publikáltak, így fogalmaz:

"kiterjedt preklinikai állatkísérletes modellek bizonyították az orális béta-glükán részecskék és a monoklonális antitest- (mAb-) terápia kombinációjának hatását a tumorregresszióra és a hosszú távú túlélésre. Felvetődik, hogy a béta-glükánok hozzáadása tovább javítja a monoklonális antitest-terápia klinikai hatékonyságát a daganatos betegekben." (Yan et al.’05)
A béta-glükán hatásmechanizmusa

Bizonyítást nyert, hogy a makrofágok, a természetes ölősejtek és a neutrofil granulociták, a természetes immunitás leggyakoribb sejtjei fontos szerepet játszanak az élesztő-béta-glükán hatásmechanizmusában. Az is bebizonyosodott, hogy a komplement 3 receptor (CR3) a kulcs az élesztő-béta-glükán immunmoduláns hatásának megértésében.

Az orálisan bevitt teljes glükánrészecskék (WGP-k) a vékonybél Peyerplakkjain keresztül szívódnak fel, ezt követően makrofágok kebelezik be őket. A plakkok olyan specializált immunológiai szövetek a vékonybél falában, amelyek folyamatosan "mintát vesznek" az elfogyasztott ételből, hogy felkészítsék a szervezetet az esetleges patogén behatásokra. Kimutatták, hogy a szervezet a táplálékkal bevitt élesztő-béta-glükánokat a patogének sejtfalának szénhidrát-molekulájaként ismeri fel és folyamatosan felveszi a Peyer-plakkokon keresztül. Hong et al. bebizonyította, hogy a plakkok M-sejtjei juttatják át a béta-glükánokat a vékonybél epitheliumán, és makrofágoknak prezentálják ezeket a hosszú szénhidrátláncokat. A makrofágok fagocitózissal felveszik a béta-glükánokat, majd a különböző immunszervekbe – a csecsemőmirigybe, lépbe, csontvelőbe – vándorolnak, ahol napok alatt megemésztik, és kisebb fragmentumokra bontják a béta-glükán molekulákat. Ezek a makrofágok által megemésztett, már vízoldékony fragmentumok jelentik a béta-glükánok immunológiailag aktív formáját. Ezen folyamat nélkül a glükánrészecskék semmiféle immunológiai hatással nem lennének a szervezetre.

A makrofágok kb. 48-72 óra elteltével kibocsátják az aktív fragmentumokat, amelyek a természetes immunitás korábban már bemutatott legnagyobb számban előforduló sejtjeihez, a neutrofil granulocitákhoz kapcsolódnak. A neutrofilek a patogén sejtek eltakarításának kulcsfontosságú immunsejtjei.

Az így mozgósított neutrofilek készek reagálni bármilyen immunológiai fenyegetésre, például egy bakteriális fertőzésre. A hatásmechanizmus megértésének következő lépése a mozgósított neutrofilek és az antitestek szerepének bemutatása.

A neutrofil granulociták felszínén számos receptor van, amelyek segítik a kapcsolattartást a környezetükkel. Jelen témánk szempontjából a komplement 3 receptor (CR3) szerepe a fontos.
Egy bakteriális fertőzés során az antitestek hozzákötődnek a baktériumok felszíni antigénjeihez, ez aktiválja a 3-as komplement fehérjét, amely szintén hozzákötődik az antigén-antitest komplexhez (C3 opszonizáció). A neutrofilek így saját komplement 3 receptoraik segítségével ismerik fel a 3-as komplement által megjelölt patogén kórokozókat. A neutrofilek sejtfelszíni komplement 3 receptorain két kötőhely található. Az egyik magának a 3-as komplementnek a megkötésére szolgál, amely másik végével a kórokozó felszínéhez csatlakozó antitesthez kötődik. A másik kötőhelyhez az aktív béta-glükán fragmentum kapcsolódik, amely beindítja a neutrofil granulocita aktivációját. A patogéneket elpusztító mechanizmus beindulásához tehát mindkét kötőhelynek foglaltnak kell lennie (3. ábra).

Felvetődhet a kérdés, hogy béta-glükánok nélkül hogyan képes immunrendszerünk megvédeni bennünket, hiszen a béta-glükán tartalmú étrend-kiegészítők csak nemrég kerültek az üzletek polcaira. Az igazság az, hogy a béta-glükánok évezredekig ott voltak mindennapi táplálékunkban (gondoljunk csak a mikroszkopikus penészgomba telepekre vagy az apró fekete foltokra az almákon), de a nagyüzemi hiperhigiénikus, minőségbiztosított élelmiszeripar kialakulásával a többszörösen kezelt, feldolgozott, elgázosított és besugarazott élelmiszerekből eltűntek.

Ezért az immunrendszer természetes, fiziológiás stimulációja, amely biztosított egy egészséges "készenléti" állapotot, nagymértékben lecsökkent. Ezzel párhuzamosan az immunrendszert gyengítő egyéb tényezők (környezeti mérgek, adalékanyagok, elektromágneses és ionizáló sugárzások, gyógyszerek) kritikus terhelést rónak a nyugati típusú életmód következtében amúgy is meggyengült szervezetre. Ezek után nem meglepő, hogy az immunrendszer elégtelen vagy abnormális működésével összefüggő kórképek gyakorisága a világtörténelem folyamán eddig sohasem tapasztalt mértékben növekedett meg.

Az élesztő-béta-glükán tumorellenes hatása
A béta-glükán in vivo ugyanazzal a mechanizmussal segíti a neutrofil granulocitákat a tumorsejtek felismerésében és elpusztításában, mint amelyet az előbb a patogén ágensek elleni reakció kapcsán ismertettünk. [Annyi különbséggel, hogy az antitestek nem a kórokozók sejtfelszíni antigénjeihez, hanem a daganatsejtek felszíni antigénjeihez kapcsolódnak, amelyek ezt követően a 3-as komplement fehérjéket is megkötik a sejtfelszínen. A béta-glükán által aktivált komplement 3 receptorral (CR3) rendelkező neutrofilek így képesek felismerni és elpusztítani a kóros sejteket .
Ez a folyamat csak akkor megy végbe, ha a láncreakció egyetlen eleme sem hiányzik.
A CR3 receptorhiányos egerekben (CR3-KO knockout mice) az antitest-béta glükán kombinált kezelésnek semmiféle hatása sincs a tumorsejtekre, a kísérleti állatok 100%-a elpusztul, míg ugyanezen kezeléssel a nem receptorhiányos egerekben 100%-os túlélést tapasztaltak a kutatók! A monoklonális antitestek önmagukban nem mutattak eredményt a kontrollcsoporthoz képest (hiányzott a béta-glükán aktiváló hatása a C3 receptoron), szelektív béta-glükán terápiával, antitestek nélkül ellenben a kísérleti állatok 20 %-a teljesen felépült. A terápia megkezdése előtt az állatok pontosan 20%-ának vérében mutattak ki a beültetett tumor ellen termelődött saját antitesteket, ez a 20 % volt az a csoport, amely sikeresen győzte le a daganatot. A fennmaradó 80 %-nál a kombinált mAB + béta-glükán terápiával 100 %-os túlélést értek el . Ezek a biztató eredmények felvetették a terápia humán alkalmazásának lehetőségét, különösen olyan páciensek esetében, akiknél a hagyományos kombinált kemo- és radioterápiás kezeléstől nem volt várható lényeges terápiás válasz.
A kemoterápia és a radioterápia hagyományos daganatkezelési eljárások, amelyek gyors pusztítást képesek véghezvinni a gyorsan növekvő tumorsejtek és normális testi sejtek körében egyaránt. Ezek a terápiák képtelenek megkülönböztetni a patogén sejteket az egészségesektől, így sajnos súlyos, nemkívánt reakciók alakulhatnak ki.
A legkorszerűbb immunterápia jelenleg a monoklonális antitest-terápia, amely speciális antitestekkel célozza és jelöli meg a daganatos sejteket. Ezek az antitestek a tumorsejtek sejtfelszíni antigénjeihez kapcsolódva indítják be az immunológiai láncreakciót, amelynek végén a speciális immunsejtek elpusztítják a daganatsejtet.
A monoklonális antitestekkel végzett klinikai vizsgálatok csak a páciensek egy szűkebb körében bizonyultak hatásosnak. Kimutatták, hogy ennek a korlátozott sikernek az oka nem az antitestek tumorsejtekhez való kötődésének a hiánya, hanem az immunrendszer csökkent válaszkészsége az antitestekkel borított daganatos sejtekre. Ezen daganatsejtek elpusztítása döntően a szerzett immunitás feladata lenne (nem a természetes immunsejteké!), amely képes különbséget tenni a "saját" és "nem saját, kóros" sejtek között. A természetes immunsejtek elsődleges feladata az "idegen" betolakodók felismerése és elpusztítása a szervezetben, nem a tumorsejtek elleni küzdelem. A daganatsejtek felszíni antigénjeit a neutrofil granulociták "saját"-ként ismerik fel. Ezen a szituáción a kívülről bejuttatott monoklonális antitestek sem képesek lényegesen változtatni, mivel ezek az antitestek a szerzett immunitás aktivációja révén fejtik ki hatásukat. A monoklonális antitestek önmagukban nem képesek aktiválni az immunrendszer másik részét, a természetes immunitást, amelynek elsődleges feladata az idegen kórokozók (baktériumok, gombák) felismerése és elpusztítása. Preklinikai vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a monoklonális antitest-terápia béta-glükánokkal kiegészítve drámai módon megnöveli a terápia hatékonyságát és a hosszú távú túlélést, mivel ilyenkor a természetes immunsejtek (amelyek az immunrendszer döntő többségét alkotják) is bekapcsolódnak a daganat elleni küzdelembe.
A hatásmechanizmus alapja és kulcsa a béta-glükán kötőhely a neutrofil granulociták komplement 3 receptorán: a béta-glükán kapcsolódása aktiválja a komplement 3 receptort, amely így már képessé teszi a neutrofil sejteket a 3-as komplementtel megjelölt tumorsejtek felismerésére és elpusztítására. A 3-as komplement fehérjék daganatsejtek sejtfelszíni antigénjeihez kacsolódását a kívülről bejuttatott monoklonális antitestek teszik lehetővé.
Bár a daganatos betegek szervezete általában termel antitesteket a daganatok ellen, ezen antitestek mennyisége sokszor önmagában nem elegendő ahhoz, hogy kiváltsa a 3-as komplement fehérje kapcsolódását a daganatsejt felszínéhez. A betegek kb. 20 %-a termel elegendő mennyiségű antitestet ahhoz, hogy béta-glükánokkal önmagában, kívülről bejuttatott monoklonális antitestek nélkül is számottevő javulást, akár teljes remissziót lehessen elérni.
A természetes immunsejtek béta-glükánokkal történő "bekapcsolása" a daganatok elleni küzdelembe új fejezetet nyitott az immunológiai tumorterápiában, amelynek az "immuno-kemoterápia" nevet adták a kutatók. A preklinikai teszteket követően néhány tucat, gyógyíthatatlannak nyilvánított páciensen is alkalmazták az "immuno-kemoterápiát", akik közül többen teljes remisszióba kerültek. Van olyan páciens, aki már több mint 6 éve tumormentes, a korábban diagnosztizált gyomorcarcinoma peritonealis áttételekkel nem mutatható ki a szervezetében (Nakayama et al. ’04). A béta-glükánok terápiás dózisa sok tízszeresének beadása után sem figyeltek meg mellékhatásokat, amely rendkívül biztonságossá teszi az alkalmazásukat.
Összegzés:
Napjaink immunológiai tumorterápiájának legizgalmasabb kutatási területe a természetes immunitás sejtjeinek aktiválása, bekapcsolása a daganat elleni küzdelembe. Preklinikai és humán tapasztalatok azt mutatják, hogy a béta-glükánok terápiás kombinációja monoklonális antitestekkel drámai módon javítja ezen antitestek daganatellenes hatását és a hosszú távú túlélést. Újra bebizonyosodott, hogy természetes anyagok és származékaik rendkívül hatásosak lehetnek még a legsúlyosabb betegségek kezelésében és megelőzésében is…

ÉRDEKES ÉS ÉLETTANILAG FONTOS NÖVÉNYEK

PAPAYA (Carica papaya):
A közép-amerikát megszálló spanyolok az „angyalok gyümölcsének” nevezték mennyei íze miatt.
Nem csak az íze miatt figyelemreméltó ez a gyümölcs, hanem magas enzim (papain és bromelain) tartalma miatt is, amelyeknek szerteágazó egészségügyi hatásai régóta ismertek. C-vitaminban és karotinoidban szokatlanul gazdag, valamint arginin és carpain tartalma is kiemelkedő.
Az arginin a férfi nemzőképesség megtartásában is szerepet játszik. Számos növényi rostféleség mellett fibrint is tartalmaz, amely ritkaságszámba megy� a növényvilágban.
Hatással lehet az emésztésre, szívműködésre, a vér koleszterin szintjére, valamint a bél egészséges baktériumflórájának helyreállítására és megőrzésére.
A rostok a vastagbélben képesek megkötni toxikus anyagokat, így fogyasztása csökkentheti bizonyos bélbetegségek előfordulási gyakoriságát..
A papain és bromelain enzimeknek a daganatok megelőzésében és kiegészítő kezelésében betöltött szerepe is intenzív kutatás tárgya.
Kimutatták, hogy a likopinban gazdag élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a prosztatarák rizikóját. A papaya az egyik leggazdagabb likopinforrás.GRÁNÁTALMA (Punica granatum):
A gránátalma gazdag B5 és C vitaminban, béta karotinban, az antioxidáns polifenolok és antociánok egész tárházát tartalmazza, amelyek a szerteágazó élettani hatások alapját képezik. Az eddigi vizsgálatok feltárták, hogy szerepet játszhat a keringési- és szívbetegségek kialakulásához vezető kóros élettani folyamatok gátlásában, így csökkentheti ezen betegségek rizikóját.
Hatékony antioxidánsai minden, a szervezet oxidációjával járó folyamatot befolyásolhatnak, amelyek a legtöbb betegség kialakulásában kulcsszerepet töltenek be.BÚZAFŰLEVÉL:(Triticum aestivum):
A búzafű élettani hatásairól önmagában könyvek születtek és emberek ezrei préselik a levét minden nap, szerte a világon. A nyugati világ a búzafűre az 1930-as években figyelt fel, amikor Charles F. Schnabel, egy mezőgazdasági biokémikus, haldokló tyúkokat kezelt friss búzafűvel, amelyek nemcsak hogy feléledtek, hanem több tojást adtak, mint egészséges társaik, amelyek nem kaptak búzafüvet.
Kísérleteit egy év elteltével megismételte, ugyanazzal az eredménnyel. A búzafűvel táplált tyúkok tojáshozama megduplázódott.
Fellelkesülve az eredményeken, Schnabel szárított, porított búzafüvet osztott szét családtagjai, barátai körében, hogy tegyék mindennapi étrendjük részévé.
Két nagy vállalat, a Quaker Oats és az American Dairies Inc. dollármilliókat fektetett a búzafű termesztésébe és feldolgozásába: a 40’es évekre Schnabel búzafű porát az Egyesült Államok és Kanada minden nagyobb gyógyszertára árusította.
B12 vitamin tartalma kimagasló, de nem maga a növény, hanem a növényen élő mikroorganizmusok állítják elő.
Ez egy újabb szemléletes példája a mikroorganizmusok jótékony hatásainak, a természetes növényi hatóanyagok és baktériumok szinergiájának.OLAJFALEVÉL(Olea europaea):
Az olajfalevél orvosi használatának nyomai évezredekre nyúlnak vissza: az ókori Egyiptomban és a Mediterráneumban változatos betegségek kezelésére használták az olajfa levelét és megkülönböztetett tisztelet övezte: az olajfa ágából és leveleiből font koszorú a legmagasabb elismerés szimbóluma volt.
Kivonatát szintén évezredek óta használják fertőzések megelőzésére és leküzdésére. A növény olyan erős kórokozó- és parazitaellenes hatóanyagokkal rendelkezik, hogy ellenálló a természetes növényi betegségekkel szemben is.
A modern kori kutatások nemcsak egyedülálló vírus-,baktérium- és parazitaellenes hatásait igazolták, hanem antioxidáns komponensei több vizsgálatban képesek voltak hatékonyan befolyásolni a szív koszorúerein átfolyó vér mennyiségét és a vérnyomást is.
Erősíti a természetes immunitást is és fokozza a szervezet stressztűrő képességét.


ZÖLD TEA (Camellia sinensis):
Fogyasztásának hagyományai Keleten a kultúra bölcsőjéig nyomon követhetők, csakúgy mint orvosi felhasználásának nyomai., amelyek a sebgyógyításon keresztül a vércukorszint szabályozását és az emésztés segítését is magukba foglalják.
A Kissa Yoyoki (A Tea Könyve), amely 1191-ben íródott, részletesen ecseteli a tea fogyasztásának jótékony hatásait az 5 legfontosabb szervre, különös tekintettel a szívre. Az utóbbi évtizedekben a nyugati orvostudomány számos tudományos és klinikai vizsgálatot indított a zöld tea fogyasztásának régóta hangoztatott jótékony élettani hatásainak tisztázása céljából.
Közismert tény, hogy a zöldtea fogyasztók körében ritkább a szív-és érrendszeri valamint bizonyos daganatos betegségek előfordulása.
Egy másik vizsgálatban nem csak a zsírok égetését volt képes fokozni, hanem a sejtek inzulin érzékenységét és a glükóz toleranciát is javította.
Az is bizonyítást nyert, hogy a zöld tea hatóanyagai képesek lehetnek megvédeni az idegsejteket a pusztulástól Alzheimer-kór és Parkinson-kór esetén. A vizsgálat eredményeit 2007.-ben Washingtonban ismertette a vezető kutató, Dr. Sylvia Mandell.
A felsorolt hatásokért a polifenolokat tették felelőssé, amelyek közül talán a legtöbbet tanulmányozott katechin, az epigallokatechin gallate (EGCG) található meg legnagyobb mennyiségben a zöld teában és a belőle készült kivonatokban.